Budování zvířecího krematoria v Olomouci budí emoce

5. listopad 2014

Obyvatelé olomouckých městských částí Hodolany a Bělidla jsou rozhořčení a sepisují petici, veterináři a milovníci zvířat jsou zase spokojeni. Právě budované zvířecí krematorium - třetí v Česku - rozděluje Olomoučany.

Uložit pozůstatky svého zvířecího kamaráda legálně a přitom důstojně - může být složitý problém. V čem je zakopaný pes? V přísné legislativě. Kam a v čem můžete tělo uložit striktně nařizuje vyhláška ministerstva zemědělství. Místo totiž nesmí kontaminovat vodní zdroj, a tak od něj musí být vzdálené alespoň 200 metrů.

Zakopat tělo musíte alespoň 100 metrů od nejbližší zástavby a od pozemku souseda nejméně 50 metrů. Majiteli tak často zbývá jen kafilerie nebo pokoutný pohřeb zvířete na jeho oblíbeném i když podle práva nevhodném místě. Spoléhá se při tom na známé - není žalobce - není soudce. Do této situace se před časem dostal i Jiří Kamený z Olomouce.

Během těžké nemoci ho věrně provázela fenka bernského salašnika. Přirostla mu k srdci, a když se s ní chtěl důstojně rozloučit - zvolil zvířecí krematorium. Musel ale až do Brna. Tato osobní zkušenost ho ale doslova nakopla. Zvířecí krematorium v Olomouci začal bývalý bezpečnostní technik budovat sám.

Počáteční náklady spočítal na milion a půl korun. Nejhorší bylo ale sehnat vhodný pozemek. Nakonec ho našel v průmyslové zóně v okrajové části Olomouce. Bývalé dílny se tak přeměnily pomocí sádrokartonových příček na přijímací kancelář a obřadní místnost s kremací. Věří, že to je dobrá služba a navíc i dobrý podnikatelský počin.

Zvířecí krematorium v Olomouci dlouhé měsíce nechávalo obyvatele Olomouce v klidu. Během posledních týdnů ale vznikla petice. Obavy má jeden z petentů Jiří Martinák především kvůli blízkosti rodinných domků. Neskrývá ale ani strach z toho, že se může jednat jedná o skrytou kafilerii. Olomoucký stavební úřad teď vyhodnocuje předložené podklady, byl se na místě podívat.

Zatím ale ani neurčil okruh účastníků stavebního řízení ani datum jeho zahájení. Ze zákona má na to až šedesát dní. Jiří Kamený se proto obrnil trpělivostí, také petenti čekají, jak stavební úřad rozhodne.

autor: bam
Spustit audio