Bylo mu dvanáct let, když nacisté vypálili vesnici, kam chodil do školy

5. květen 2016

Tam, kde stávala školní katedra, jsou dnes na zdi fotografie zavražděných mužů. Mezi nimi i pan řídící. Škola, jedna z mála budov v Javoříčku, která přežila řádění nacistů na konci druhé světové války. Tehdy ji navštěvoval třiaosmdesátiletý Zdeněk Snášel z Mohelnice. Pátý květen roku 1945 se mu nesmazatelně vryl do paměti.

V květnu 1945 bylo Zdeňku Snášelovi dvanáct let. Chodil do základní školy v Javoříčku. V té je dnes muzeum, které hrůzy konce druhé světové války ve vesnici připomíná.

„Jedna třída byla dole a jedna nahoře. Tady byla kuchyně, protože tady byly obkladačky,“ ukazuje správce muzea Martin Vyhlídal.

Místo třídy v přízemí je dnes kinosál, v prvním patře pak fotografie a model vesnice před a po válce. Na pátý květen roku 1945 pan Zdeněk nikdy nezapomene.

„Když jsme viděli, že se tady střílí a valí se tu černý kouř, tak mě tata vzal a říká: pojď vezmeme si do tašky pár věcí a utekli jsme do lesa. Tam jsme byli celý den. Když jsme viděli, že vojáci odjíždí pryč, tak jsme se pak odpoledne vrátili pryč. Němci měli také obstoupené Střemeníčko,“ popisuje.

Jenže do nedalekého Střemeníčka zamířila ten den i maminka pana Zdeňka: „My jsme se cestou do toho lesa stavovali pro ni. Najednou na nás zařvali Němci. Tata zvedl ruky, stál jsem vedle něj. Lehli jsme na zem, ale oni za námi neutíkali. Tak jsme se zvedli a utíkali jsme zpátky. Naštěstí nás netrefili.“

Model předválečného Javoříčka

Nacisté tehdy zřejmě z pomsty za smrt německé obyvatelky celé Javoříčko vypálili. Nechali jen školu a kapličku. Zastřelili tehdy 38 mužů, nejmladšímu bylo 15 let.

autor: mot
Spustit audio