Bývalý prostějovský primátor zůstává šéfem městské policie

9. říjen 2015

K nezvyklému kroku se rozhodlo vedení prostějovské radnice. I přes protesty opozice pověřilo bývalého primátora Miroslava Pišťáka z ČSSD vedením městské policie. Pišťák přitom na svou funkci v polovině září rezignoval po aféře s dary od soukromých firem.

„Ten problém s těmi finančními drahami není dořešen. Má ho řešit Policie České republiky. Chtěl jsem se zeptat, zda by nebylo dobré, pokud toto rozhodnutí chcete přijmout, počkat, dokud nebude v této věci rozhodnuto. Protože mi to v této chvíli připadá trošku nešťastné,“ reagoval na mimořádném jednání opoziční zastupitel František Švec z hnutí ANO na návrh, aby bývalý primátor zůstal šéfem městské policie.

Narážel tak na fakt, že policie vyšetřuje přijímání darů od soukromých firem. Kvůli kauze Pišťák před měsícem rezignoval.

„Jestli je protiprávním jednáním, že v tom čestném prohlášení, které všichni členové rady musí povinně odevzdávat a je uloženo u tajemníka Magistrátu města Prostějova, kde jsem tento dar přiznal, pak je to možná také nějaké protiprávní jednání,“ bránil se na zasedání bývalý primátor.

Podpořila jej vládnoucí koalice i nová primátorka, sociální demokratka Alena Rašková: „Nevyslýchá ho městská policie. Něco jiného je městská policie, která je řízena městem a něco jiného je Policie České republiky, která může vést jakékoliv řízení, kdy se musí něco vysvětlit.“

Čtěte také

Pišťák tak městskou policii jako řadový zastupitel povede. A to i přes protesty opozice, která pro návrh ruce nezvedla.

„Je to špatně. Pokud je někdo primátorem statutárního města, tak by měl takovouto zásadní funkci mít pod sebou, byť si k tomu někoho přizve jako poradce. Ale oficiálně by tuto funkci měl mít primátor,“ uvedl další z opozičních zastupitelů Aleš Matyášek z TOP09.

Opozice označila řízení městské policie řadovým zastupitelem místo primátorkou za nepřirozené.

autor: tas
Spustit audio