Čerstvé ovoce, otužování, dostatek vitamínů i spánku doporučují lékaři jako prevenci před chřipkou

3. únor 2016

V Olomouckém kraji stále přibývá nemocných chřipkou. Hygienici evidují přes 1400 případů respiračních onemocnění. To je hranice epidemie. Na chřipku v regionu letos zemřel jeden člověk.

„V chřipkovém období trpíme na chřipky nebo na virózy. Kašel, rýma, to je klasika. Samozřejmě už teď jsme zase všichni nemocní. Předáváme si to doma,“ říká paní Eliška, která má dvě malé dcerky. Většinou se virózou nachladí ve školce a pak ji chytí celá rodina.

Paní Blance se nemoc vyhýbá. Přitom je s ní v kontaktu téměř každý den.

„Pracuji v dětském domově a dnes onemocněly další čtyři děti. Myslím, že chřipková epidemie teď nastupuje. Prevencí je otužování, ovoce, případně další vitamíny a myslím si, že si s tím tělo musí pohrát samo,“ myslí si.

Kapénková infekce se přenáší vzduchem. Nakazit se můžete z madla tramvaji, držadla vozíků v obchodě nebo třeba v divadle. Když se u vás příznaky projeví, měli byste podle odborníků zůstat několik dní v posteli.

Podle doktorky Romany Švecové není potřeba jít k lékaři hned: „Pokud jsou teploty vyšší než 39 stupňů Celsia, pokud nezabírají základní léky na snižování teploty, na rýmu, na kašel, pokud se k tomu přidá nějaký výraznější kašel a ani druhý den teploty neklesají, tak určitě navštívit lékaře.“

Čtěte také

Epidemiložka Růžena Haliřová upozorňuje, že lidé často zapomínají na pitný režim. U nemocných je dostatek tekutin ještě důležitější. Jen čaj totiž nestačí.

„Je potřeba pít obyčejnou vodu. Čaj totiž rozpouští ty uložené toxiny, ty naše negativní zásoby. Potřebujete něco na to umytí. Ta holá voda na sebe toto naváže a pomůže propláchnout ledviny, potažmo ten organismus a pomůže ho tím očistit,“ vysvětluje.

Jaká je nejlepší prevence?

„Dostatek vitamínů, čerstvé ovoce, zelenina. Je potřeba se také otužovat. Pokud víme, že je chřipková epidemie, měli bychom více větrat místnosti. Důležitý je také dostatek spánku, který nám pomáhá zvýšit imunitu. Když už člověk onemocní, měl byt určitě zůstat doma,“ doporučuje lékařka Romana Švecová.

Nejvíce nemocných evidují hygienici na Olomoucku.

autor: mot
Spustit audio