Červený flek jako od krve má odradit chodce od přebíhání přes koleje

31. srpen 2015

Nejen řidiči, ale i chodci dodnes hazardují se životem při přebíhání kolejí. A to i tam, kde nejsou ani železniční přejezdy.

Odradit by je od toho mohly červené, jakoby krvavé, fleky přímo na náspu. Trošku drastické řešení zkusila Správa železniční dopravní cesty použít na oblíbené zkratce za Olomoucí.

Červenou barvou je natřený železniční násep hned vedle cyklostezky směrem na Hlušovice. Natřená je poměrně velká část.

„Nebojím se červené barvy. Ale klouže to. Člověk může spadnout a ublížit si. Myslím, že by ta barva měla být protiskluzová, ale má to spíš opačný efekt,“ říká cyklista Pavel.

„Já bych tam spíš dala závory. Zatarasila bych to nějak jinak, protože tohle stejně nepomáhá,“ říká cyklistka Jana. „Zkracujeme si cestu do Chomoutova. Je to kratší asi o tři kilometry,“ dodává Martin.

Jak říká mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš, červená barva nemá jenom psychologický, ale také zpevňující efekt: „Tím, že si lidé zkracují cestu právě přes koleje, sešlapávají štěrk a odhalují koleje i pražce. Správa železniční dopravní cesty se proto rozhodla štěrkový povrch zpevnit speciální pryskyřicí."

Kolem Hlušovic vede hlavní trať z Olomouce směrem na Prahu. Doprava na trati je opravdu rušná. Během patnácti minut můžete napočítat až šest vlaků.

Speciální pryskyřice má odradit přecházející a zároveň zpevnit terén
autor: mot
Spustit audio