Češi i Moravané stále častěji pijí sladká vína. Přišli na chuť cukru

9. srpen 2015

Nějaké sladší víno. Tato věta zní stále častěji v českých a moravských vinotékách. I pití vína totiž podléhá módním trendům.

A je logické, že některé vinařské závody vyrábějí hlavně to, co je mezi lidmi populární. Velká obliba sladkých, polosladkých, případně polosuchých vín, je znát i v jejich nabídce. Proč si sladká chuť našla své fanoušky i mezi milovníky vín?

„Já mám dobré spalování, já piju sladké, suché, polosuché, jakékoliv,“ říká pravidelný návštěvník vinotéky Jan Kratochvíl.

Zdá se, že i Češi přicházejí sladkému na chuť. Po ovocných pivech si teď ve vinotékách objednávají stále častěji sladší vína, potvrzuje prodejce Jiří Hudek: „V posledních letech jsem zaznamenal tento nárůst sladkých vín, polosuchých a poloslaných.“

A poptávce se přizpůsobuje i nabídka vinařů: „Z našich dodavatelů jsou takoví, kteří pořád bojují s tou tendencí sladších vín, ale i v jejich nabídce se už tato vína vyskytují a myslím si, že je to pohltí.“

Jedná se o oblíbená vína typu Pálava nebo Tramín: „Je tam umělý glycerin, glukózo-fruktózový sirup. Právě proto, že je tam dodávaný cukr, tak jsou ta vína sladší a zastře se tím charakter těch vín.“

V čem jsou sladká vína zrádná?

Cukr se podle lékařky-preventistky Elišky Sovové může stát drogou: „Sladké nám určitě dělá dobře. Dělá dobře pro mozek, produkuje nám to rychlé endorfiny, rychlejší než třeba ze sportu.“

A větší množství přidaného cukru může být zdraví škodlivé: „Pokud má člověk více než 25 procent toho přímo přidaného cukru, tak má třikrát větší riziko infarktu, mrtvice nebo cukrovky druhého typu. Přidaný cukr určitě není zdravý. Dokonce se spekuluje, že přidaný cukr je nebezpečnější než sůl,“ vysvětluje Sovová.

Čtěte také

Rada odbornice je jasná: „Lepší než přímý cukr je vzít si třeba ovoce nebo zeleninu, kde je cukr obsažen, ale na přírodní bázi. Ukojíte svoji chuť na sladké a tolik si neublížíte.“

Na zdraví si proto příště připijte kvalitním alkoholem a vždy s mírou: „Přiměřená konzumace je jeden až dva drinky denně. Dvakrát týdně bychom měli abstinovat. To je opravdu zdraví prospěšné. Takže určitě ano, ale všeho s mírou,“ uzavírá Eliška Sovová

autor: bam
Spustit audio