Česko zasypal sníh. V Jeseníkách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí

19. duben 2017

V Jeseníkách v noci napadlo až 30 centimetrů sněhu. Správci silnic do terénu vyslali všechny sypače a pluhy, přesto vozovky na Jesenicku a Šumpersku kvůli hustému sněžení ráno pokrývala vrstva sněhu a sjízdné jsou jen se zvýšenou opatrností. Na některých silnicích komplikují provoz uvízlá nákladní vozidla.

„Jenom tady v Jeseníku napadlo zhruba 20 centimetrů sněhu. V horských oblastech je to až 30 centimetrů," uvedl dispečer, podle kterého intenzita sněžení byla na polovinu dubna nezvykle vysoká a správci silnic mají od úterního odpoledne plné ruce práce. „Na všech vozovkách je ráno vrstva nového sněhu, která se průběžně odstraňuje plužením a posypem," podotkl.

V obci Lipová-lázně nedaleko Jeseníku ve středu časně ráno na zledovatělé vozovce havaroval kamion, který zablokoval silnici. Odstavené nákladní vozidlo komplikuje provoz také na silnici ze Zlatých Hor do Jeseníku, kde byla ráno místo ledovka. „Jestli můžu doporučit, tak kamiony ať zatím raději vůbec nejezdí," upozornil dispečer.

Na sníh si musí dát řidiči pozor také na sousedním Šumpersku

Tam jsou zatím všechny silnice se zvýšenou opatrností sjízdné. „V horských oblastech ale mají problémy kamiony. Na Červenohorském sedle v noci napadlo přes 25 centimetrů sněhu, a pokud má kamion letní gumy nebo není naložený, tak je samozřejmě problém. Bez zimní výbavy by tam proto neměly jezdit," řekl dispečer šumperské správy silnic.

Na Jesenicku napadalo až 30 centimetrů sněhu

Podle dispečera husté sněžení zasáhlo hlavně území od Šumperka dál na sever. „Před šestou hodinou přijel kolega a říkal, že od Zábřehu až do Bludova není žádný sníh," podotkl dispečer.

Podle dopravních informací policie je silnice pro nákladní vozidla neprůjezdná od Branné na Šumpersku směrem na sedlo, důvodem je souvislá dvaceticentimetrová vrstva sněhu, osobní vozidla tudy projedou pouze se zimní výbavou.

Nákladní vozidla neprojedou kvůli zbytkům sněhu a ledu ani po silnici 457 u Zlatých Hor. Neprůjezdná je také komunikace kvůli ledovce a havarovanému kamionu silnice 369 v Lipové-lázních u pošty. Silnice je podle informací Ředitelství silnic a dálnic uzavřena kvůli ledovce také z Branné směrem na Lipová-lázně. Jde zhruba o desetikilometrový úsek.

Horská služba v Jeseníkách vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí

„Napadlo tady zhruba 40 centimetrů sněhu, jsou místa, která jsou zavátá, například jen za barákem máme závěj vysokou půldruhého metru. Sníh se může za větru převalovat do kotle, nový sníh napadl na podložku, na které byla tráva či zbytky sněhu. Stát se tam může cokoliv. Rozhodli jsme se proto zvýšit lavinový stupeň na dvojku," uvedl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Na Jesenicku napadalo až 30 centimetrů sněhu

Husté sněžení zkomplikovalo provoz hotelu Praděd na vysílači, který nyní zůstal odříznutý od světa. Jeho provozovatelé stihli ještě v pondělí odvézt auta na Ovčárnu, nyní už je cesta zcela zavátá.

„Momentálně se sem nedostane nikdo, nezkušení lidé riskují, že zmrznou. S kolegou jsme sem vyjeli v 8.44 z Ovčárny se čtyřkolkou na páse, trasu 2,5 kilometru jsme jeli skoro dvě hodiny. Posledních 200 metrů jsme museli nakonec dojít pěšky. Jsou tady nafoukané až dvoumetrové závěje. Praděd je momentálně nedostupný, ani rolbou si netroufneme, jsme odříznutí," řekl provozovatel hotelu Tomáš Hrazdil.

Kvůli počasí museli v hotelu zůstat i hosté, kteří se v teď nikam nedostanou. „Kolem Pradědu už nebyla ani vločka, nyní tu leží minimálně metr sněhu. Překvapilo to i nás zkušené. Odhadujeme, že ještě půl metru spadne. Jak přestane sněžit, budeme silnici zprovozňovat, aby se sem o víkendu mohli lidé dostat. Každopádně budou zprovozněné běžecké tratě," doplnil Hrazdil.

Sněhové přeháňky v noci zasáhly také ostatní části Olomouckého kraje. Slabá vrstva sněhu napadla například v kopcovité části Prostějovska. Podle dispečera prostějovské správy silnic jsou vozovky ráno holé a mokré. Sněhový poprašek je místy i na Olomoucku, kde jsou silnice s opatrností sjízdné.

Na Jesenicku napadalo až 30 centimetrů sněhu
autor: aja | zdroj: ČTK
Spustit audio