Cesta Jeseníkem vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Řidiče zbrzdí stavba mostů

16. duben 2017

Kamenný Rejvízský most je podle policie i řidičů největší dopravní závadou v Jeseníku. Už brzy ho ale nahradí nový. Kvůli jeho stavbě teď začala platit dopravní omezení - nejdříve v Rejvízské ulici. O tři týdny později, než se přepokládalo.

„Ke sdružení došlo z jednoduchého důvodu, nebyly úplně dořešeny přeložky inženýrských sítí,“ vysvětluje Pavel Pazdírek z Krajské správy a údržby silnic situaci s místem, kudy budou za pár měsíců vést dva nové mosty. Respektive dva. Ten menší - přes Vrchovištní potok - zaplatí město. V součtu se investice pohybuje kolem třiceti šesti miliónů korun.

„Proces bude velmi náročný, hlavně co se týká nového mostu. Ten je klasicky plošně založen, budou tam dvě šikmé opěry s železobetonovým rámem. Bude tam speciální povrch, který už sám o sobě bude odhlučňovat provoz vozidel,“ dodává Pazdírek.

Na místě se během stavby vystřídá celá řada profesí a technologie. V současné době jde slyšet rachot řezného kotouče a frézuje se asfalt. Lukáš Suchánek do něj musí neustále lít vodu, aby se nepřehříval. V posledních třech týdnech ho společně s další partou dělníků zaměstnávala demolice rodinného domu, který musel stavbě nového mostu ustoupit.

Kousek od stavby je i jídelna - denně vaří stovky obědů. Většinu z nich rozváží, ale zhruba stovka lidí si na ně chodí osobně. A provozovatelka Petra Janíková jen doufá, že během dopravního omezení o strávníky nepřijde. Dívá se přitom z okna na semafor, který je pár metrů před jejím parkovištěm.

„Netušila jsem, že je to už před tím, doufám, že to neovlivní návštěvnost. Neohrozí nás to, ale byla by to škoda, kdyby nepřišli,“ říká k situaci Janíková.

Už brzy budou semafory řídit provoz i na hlavní tepně - v Šumperské ulici. Doprava ale není plynulá ani kilometr dál směrem na Polsko. I tam se opravuje most.

autor: aja
Spustit audio