Chráněná dílna v Paloníně žije přípravami na Velikonoce. Vyrábí tam stovky paškál

21. březen 2017

V palonínské chráněné dílně vrcholí výroba velikonočních paškálů. Zaměstnanci na nich pracují už od začátku roku. Zatím jich vyrobili na sedm stovek.

Chráněná dílna v Paloníně žije přípravami na Velikonoce. Vyrábí tam stovky paškál. Pětice zaměstnanců na nich pracuje už od začátku roku. Letos by jich měli zvládnout přes osm set, stejně jako loni.

„Vytvořila jsem si šablonku na minipaškál, který měří kolem čtyřiceti centimetrů, jedná se o nejmenší paškál, který tu je. Máme sedmikilový, osmi, což je asi metr na výšku. Ty menší se i hůř dělají, číselko, které tu je měří jen centimetr a v průměru je milimetr široký. Pak, když se lemuje, je o to těžší,“ popisuje výrobu paškálu Alena Vitásková.

Na výrobu paškálů dohlíží jedna z vedoucích pracovnic, Eva Vařeková: „Máme tu jeden raritní svíci do Terezína, pro farnost, protože tam slaví nějaké výročí a specifická je celá výzdoba na tom paškále. Samozřejmě obsahuje kříž, alfu, omegu a znak obce Terezín.“

Svíce nerozesílají z Palonína jen po republice, ale najdou se i zahraniční zájemci. „Svíce vyrábíme i do okolních zemí, největší odběratel je Slovensko, tam putuje asi pětina našich výrobků, nějaké výrobky putují do Rakouska, asi dva kusy letos a čtyři kusy putují letos do Anglie,“ prozrazuje vedoucí pracovnice.

Každý rok rozšiřuje chráněná dílna i nabídku vzorů, jakými si zájemci můžou nechat svíčku vyzdobit. Sotva zaměstnanci dokončí všechny zakázky na velikonoce, čeká je tradiční výroba rekordně velkého paškálu pro armádu. Sto sedmdesát centimetrů vysokou svíci připravují každý rok pro mezinárodní vojenskou pouť ve francouzských Lurdech.

autor: sol
Spustit audio