Čím více výherních automatů, tím více kriminality. Údaje zveřejnil Nadační fond proti korupci

17. únor 2017

Města tolerantní k hazardu mají v Olomouckém kraji vyšší míru kriminality. Nadační fond proti korupci zveřejnil analýzu, podle které řeší města tolerantní k hazardu více trestných činů než ta, která herny omezila. Fond chce upozornit na souvislost mezi patologickým hráčstvím a porušováním zákona.

„Začalo to v roce 1992, kdy se objevily první automaty,“ vypráví Mirek z Přerova. Říká o sobě, že je takzvaný „odléčený“ hráč. Vyléčit se totiž nedokáže.

„Problémy se stupňovaly s přibývajícími hernami. Měl jsem dluh 250 tisíc korun,“ pokračuje.

Nadační fond proti korupci společně se sdružením Naši politici srovnali v Olomouckém kraji počty automatů v jednotlivých městech s mírou kriminality.

„Došel jsem k jednoznačnému závěru, že ten vztah tam je a právě nulová tolerance podstatně snižuje kriminalitu,“ uvádí jeden z autorů analýzy Janusz Konieczny.

Vycházel přitom z údajů ministerstva financí a policie. Nejhůř je na tom podle něj Jeseník. Automaty tam příliš neomezují. Naopak velikostí srovnatelné Hranice hazard úplně zakázaly a kriminalita ve městě okamžitě klesla.

„Máme vyhlášku takovou, že máme nulovou toleranci. Nedějí se věci jako výtržnosti, ničení městského majetku a podobně. Podle statistik policie dokonce malinko klesla trestná činnost jako taková,“ potvrzuje analýzu fondu mluvčí Hranic Petr Bakovský. Krajské město Olomouc má i přes přijatou vyhlášku hned po Jeseníku nejvíce automatů na obyvatele.

„Počet heren jen pro nás větší prioritou než počet přístrojů. Je vcelku jedno, jestli máte v jedné herně patnáct nebo třicet přístrojů,“ vysvětluje náměstek primátora Martin Major za ODS.

Podle Konieczného to ale nestačí. „Ten přístup je zcela jednoznačně nedostatečný, protože město může zakázat hazard na konkrétním území,“ dodává s tím, že na kriminalitě se podílí řada faktorů a hazard je jedním z nich. Navíc podle něj postihuje celé rodiny.

„Nemám přístup k účtu, pin mají pouze přátelé. Nemám rovněž občanský průkaz, mám pouze náhradní doklad, abych ho nezneužil,“ pokračuje pan Mirek s tím, že i přes všechna opatření se k hraní už dvakrát vrátil.

autor: tas
Spustit audio