Činy válečného veterána Vojtěcha Kubalíka nově připomíná pamětní deska na jeho rodném domě

28. duben 2017

V Hrdibořicích na Olomoucku se narodil válečný veterán a pilot britského královského letectva Vojtěch Kubalík. Činy válečného veterána nově připomíná v jeho rodném domě pamětní deska. Jak při jejím odhalení vzpomínala na hrdinu jeho rodina?

Pilot RAF Vojtěch Kubalík pocházel z Hrdibořic na Olomoucku. Jeho hrdinství i poválečný život, který ovlivnila komunistická perzekuce, připomíná na jeho rodném domě tmavá pamětní deska. Vojtěch Kubalík se jejího odhalení nedožil. Zemřel v roce 2000.

„Dovolte, abych vás přivítal na slavnostním setkání u příležitosti pietního aktu odhalení pamětní desky válečnému pilotovi 311. bombardovací perutě RAF plukovníka Kubalíka."

Po těchto slovech upínají zhruba 2stovky lidí oči na malý rodinný domek v Hrdibořicích na Olomoucku. Zlaté písmo na pamětní desce připomíná, že se tam narodil veterán 2. světové války.

Hrdě celý ceremoniál sledují jeho sourozenci, děti, vnoučata nebo bratranec. O hrdinských činech svého předka se ale z jeho úst podle dcery Sylvy Finkové nedozvídali.

Odhalování pamětní desky veteránovi Vojtěchu Kubalíkovi

„On byl takový skromný. Nechával si to pro sebe. Byli jsme někdy zvědaví, ale ne tak, že by nám někdy něco prozradil," vzpomíná.

Odhalování pamětní desky válečnému veteránu Vojtěchu Kubalíkovi

„Hrdina to byl v každém případě. Byl to pracovitý člověk," doplňuje svou sestru Pavel Kubalík.

Až mnohem později tak blízcí Vojtěcha Kubalíka zjistili například to, že byl jeho Wellington za války nad biskajským zálivem sestřelen.

„Díky člunu Dingy se posádce podařilo zachránit. Strávili dlouhých čtrnáct hodin, než se přece jen během dopoledne podařilo člunům anglické pobřežní stráže je na té obrovské vodní ploše vypátrat a dopravit na území,“ říká Luděk Bartoš z vojenského spolku rehabilitovaných.

Po válce Vojtěch Kubalík vrátil do Československa, se ženou Angličankou a dětmi žili v bytě v Olomouci.

S nástupem komunismu musel odejít z armády a živil se třeba jako skladník. Zasloužené pocty a vojenských hodností se dočkal až po sametové revoluci v roce 1989.

autor: ahe
Spustit audio