Církev chce zpátky Květnou zahradu v Kroměříži. Tvoří celek se zámkem, odůvodňuje arcibiskupství

16. srpen 2017

Katolická církev chce získat zpět kroměřížskou Květnou zahradu, která je památkou UNESCO. Olomoucké arcibiskupství podalo žalobu na určení vlastníka. Církev letos převzala kroměřížský Arcibiskupský zámek a Podzámeckou zahradu. Květnou zahradu jí ale stát nevydal s tím, že některé její části jsou novostavbami a podle zákona takový objekt vydat nesmí.

„Připravujeme podklady, zejména doklady o tom, kdy se která stavba v květné zahradě začala budovat a kdy byla zkolaudována,“ popisuje Jan Slezák, šéf památkářů pro moravské hrady a zámky. Důležité je, co se v Květné zahradě vybudovalo po roce 1948. „Je potřeba rozhodnout, zda se jedná o novostavby, nebo jsou to jenom opravy,“ dodává.

Olomoucké arcibiskupství podle mluvčího Jiřího Gračky cítí nárok na Květnou zahradu a chce nechat rozhodnout soud. „V této žalobě chceme, aby se prověřilo, zda Květná zahrada může spadat do sumy restitučních nároků Arcibiskupství olomouckého. I vzhledem k tomu, že jsme dostali zpátky kroměřížský zámek a Podzámeckou zahradu. Myslíme si, že Květná zahrada s nimi tvoří jeden funkční celek,“ odůvodňuje Gračka podání žaloby a připouští, že v Květné zahradě nějaké novostavby jsou.

Termín přelíčení Okresní soud v Kroměříži zatím neurčil.

autor: pes
Spustit audio