Co dělat, když najdete injekční stříkačku? Určitě se jí nedotýkejte

25. únor 2017

Použitá injekční stříkačka schovaná v pískovišti je strašákem pro nejednoho rodiče. Dětská hřiště ale podle olomouckých strážníků nepatří mezi časté lokality.

Za loňský rok strážníci evidovali přes dvě stě nalezených jehel, nejčastější lokalitou byla velká sídliště.

„V případě, že přijedeme k nálezu injekční stříkačky, tak ji vkládáme do sběrného boxu. Z důvodu možnosti nákazy nějakou infekční chorobou nebo viru HIV policista v rukavicích stříkačku opatrně odebírá. Když se box naplní, zlikviduje se jako biologický odpad,“ vysvětluje strážník Martin Štěpánek.

Do téměř plného žlutého boxu přibylo během posledních dnů hned osm injekčních stříkaček. Podle mluvčího olomoucké městské policie Petra Čunderleho by jim lidé měli případný nález nahlásit: „Doporučujeme, aby se lidé nedotýkali stříkaček. Nález by měli ihned oznámit na linku 156 olomoucké městské policii, setrvat na místě do příjezdu hlídky a ukázat jí dané místo.“

Čtyři jehly našli v Janského ulici a další čtyři ve Smetanových sadech.

Jehly poházené na dětském hřišti jsou zažitým obrazem, ze kterého mají rodiče obavy. „Moje děti skoro nechodí, takže do pískoviště nelezou. Člověk má ale stejně strach,“ říká Lucie.

Za loňský rok strážníci přijali sto oznámení a během výjezdů odebrali přes dvě stovky injekčních stříkaček. Za letošní rok je jich zatím pouze 12 kusů.

autor: Iva Najďonovová
Spustit audio