Cyklostezku mezi Olomoucí a Chomoutovem má krýt tunel

24. duben 2017

Nejpozději do dvou let začne Olomouc budovat další část cyklostezky. Ta propojí městské části Hejčín a Chomoutov a pokračovat bude až do nedalekého Štěpánova. Stavbě roky bránily problémy s výkupem pozemků podél silnice. Nová varianta lemuje střelnici, město proto kvůli bezpečnosti vybuduje v tomto úseku nad cyklostezkou tunel.

„Cyklostezka by podle mých informací měla vézt bezprostředně vedle areálu, což znamená těsně za plotem. Což pro ty lidi může znamenat to, že se minimálně budou bát nebo se leknou střelby, můžou slyšet odražené střelby, jak to znají z filmu. To v nich může vyvolat paniku."

Obavy provozovatele lazecké střelnice Roberta Šarmana jsou podle mluvčí magistrátu Radky Štědré zbytečné.

Cyklotrasa  – Olomouc  – Chomoutov  – Litovel

„Jediné, co by mohlo mít dopad na provoz kolem střelnice, je broková střelnice, kde se střílí na asfaltové holuby. Proto, aby padající asfalt nijak nenarušil provoz na cyklostezce, navrhl projektant v dotčeném místě částečně zastřešenou stěnu v délce asi 100 metrů."

Robert Šarman ale vidí ještě jednu komplikaci. V další části areálu poblíž stezky pravidelně střílí policie nebo celníci ze služebních zbraní. Před jejich výcvikem už cyklisty nic chránit nebude.

„Nejde vyloučit chybu střelce nebo odražený kamínek, který může areál střelnice opustit a může vystrašit toho cyklistu, dopadnou v jeho blízkosti, i když pojede 50, 100 metrů od střelnice. Je jenom otázkou času, kdy k něčemu takovému dojde."

In-line a cyklostezky v Olomouci – Hejčíně

Riziko úrazu podle radnice vyloučil balistik. Původní varianta, že by cyklostezka vedla podél silnice, ztroskotala na výkupu pozemků. Ten by byl složitý a zdlouhavý. Nynější možnost je navíc o 700 metrů kratší a napojuje se na existující stezku pro bruslaře vedoucí přes Hejčínské louky.

Aktuální verze kolem střelnice je podle předsedkyně komise části Chomoutov a zároveň cyklistky Barbary Omelkové poslední možností, jak se bezpečně do města dostat.

„Mámě spočítané, že v pracovní den tady projede 7000 aut. To je sebevražda jet po té cestě do Olomouce."

Cyklisté se tak zhruba za dva roky dostanou do nestandardní situace. Budou projíždět tunelem, na který můžou dopadnout broky nebo kusy asfaltových holubů.

Cyklostezku na trase bývalé dráhy mezi Prahou a Olomoucí doplnil železniční skanzen
Hurá z cyklostezky za příběhy
Olomoučané si zvykají na výluku tramvají na třídě 1. máje. Trvat bude přes půl roku

autor: ahe
Spustit audio