Denně tu riskují životy chodci i cyklisté. V Prosenicích chtějí místo nebezpečné křižovatky kruhový objezd

3. listopad 2015

Dlouhé minuty vyčkávání, než se podaří přejít přes frekventovanou silnici.Taková je každodenní realita na rušné křižovatce v Prosenicích na Přerovsku. Znají ji dobře cyklisté i chodci.

Dostat se přes čtyřproudou vozovku na hlavním tahu mezi Lipníkem a Přerovem je nebezpečné. Nemají tam přechod a řidiči často nedodržují předepsanou rychlost. Obec se proto rozhodla rizikové místo přestavět na kruhový objezd.

„Je to tady čím dál tím horší. Policie sem občas přijede, jsou tady půl hodiny, vyberou pár pokut a jedou pryč. Řidiči se v tu chvíli ukázní, ale když odjedou, tak je to zase špatné,“ naráží starousedlice Věra na rychlost projíždějících vozidel.

Předepsaných sedmdesát kilometrů v hodině tady dodržuje minimum aut, kamiony nevyjímaje. Ty si přes vesnici, jak přiznává jeden z řidičů, krátí cestu směrem do Hranic: „Tudy se jezdí nejblíž na spojovačku na Hranice. Když vyjíždím ze začátku Přerova, tak je tato cesta nejblíž.“

Proseničtí měli nedávno dvě problémové křižovatky, na té první ve tvaru písmene Té už se objevily přechody a ostrůvky. Obec za bezpečnostní prvky zaplatila milion korun.

Křižovatka, která je trápí dnes, je o pár set metrů dál.

„Čekáme třeba deset až patnáct minut, než přejdeme silnici. Hluk je tu nesnesitelný, v noci a brzo ráno tu jezdí nákladní auta. Opravdu to není k životu,“ říká obyvatelka Prosenic.

Sbíhají se tady silnice ze čtyř stran. Nejvhodnějším řešením je její přestavba na kruhový objezd, podle starosty Otakara Dokoupila priorita pro příští rok:

„Tady vidíte u zahradního centra za kostelem velkou nebezpečnou křižovatku. Tady se pouštíme do projektování, abychom ji pomohli rekonstruovat.“

Náklady na stavbu obec odhaduje na deset milionů korun.

autor: zem
Spustit audio