Desítky stromů kolem Moravy jdou k zemi. V Olomouci začínají práce na protipovodňových stavbách

2. říjen 2017

Bourání a stavba dvou mostů, nové náplavky a cyklostezka. V Olomouci se rozjíždí největší investice v soudobé historii města. Protipovodňové stavby ochrání město před 380letou vodou. Začínají dnes kácením stromů okolo Moravy.

„Na jedné straně je to dobře, ale na druhou stranu ty stromy dlouho rostou a už se nevrátí,“ říká jedna z místních Kateřina Kubíčková a sbírá kaštany pro štěstí. Celkem 55 stromů a desítky keřů půjdou během následujících zhruba 18 dní k zemi. I paní Kateřina dostala do schránky upozornění od města.

„Tato investiční akce významně zasáhne do života obyvatel a návštěvníků Olomouce. Bez spolupráce, zejména s ohledem na parkování vozidel, může dojít k prodloužení samotného kácení. Když u některého ze stromů bude stát auto, dodavatelská firma nebude moct pokračovat v práci a tím se bude celá záležitost zdržovat,“ uvedl Jan Langr z olomouckého magistrátu. Lidé by si proto měli všímat doplňkových informací na zákazových značkách.

Z některých kmenů vzniknou broukoviště

Na kácení dohlédnou podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře biologové. „V této lokalitě se nacházejí chránění ptáci a netopýři, práce proto budou postupovat s ohledem na tyto živočichy. Dokonce budou vytvořena takzvaná broukoviště. Z těch vykácených stromů uděláme 30 kmenů. Jedněch 15, to budou kmeny s dutinami, a zbylých 15 přemístíme do lokality Černovírský les, kde vzniknou zmíněná broukoviště,“ popisuje Chmelař.

Na jaře začne sice neviditelná, ale o to intenzivnější příprava na opravu dvou frekventovaných mostů přes Moravu. Po jednom z nich jezdí i tramvaje. Olomoučané a návštěvníci města se tak od příštího podzimu musejí připravit na dlouhé měsíce uzavírek a objížděk. Za 53 měsíců by podle Povodí Moravy měla být Olomouc chráněná před 380letou vodou. Největší protipovodňová investice v současné době v Česku přijde na 655 milionů.

autor: bam
Spustit audio