Dílo génia italské grafiky Giovanniho Battisty Piranesiho je k vidění v Olomouci

4. říjen 2015

Barokní umělec s renesanční duší. To je génius italské grafiky Giovanni Battista Piranesi. Průřez jeho neobyčejným dílem si v současné době můžete prohlédnout v Olomouci.

Nevšední podívanou si užijí především ti, kteří propadli kouzlu římských antických památek. Stále sice platí, že všechny cesty vedou do Říma, vy si ji teď můžete zkrátit cestou do olomouckého arcidiecézního muzea.

Za svůj osmapadesátiletý život toho Giambattista Piranesi stihl opravdu hodně. Své první grafické listy vydal ve svých třiadvaceti. Nejen slávu ale i peníze mu ale zajistili veduty Říma - především antických památek.

A i v tom byl podle zástupce ředitele muzea Ondřeje Zatloukala na rozdíl od ostatních inovativní: „Otevřel jednu ze základních kapitol o významu řeckého nebo římského umění. Odvozoval například to římské umění z jiných zdrojů než z řeckých, například z etruského nebo egyptského.“

Kurátorka výstavy Helena Zápalková připomíná, že právě Piranesi grafiku povýšil na umění: „On sám se opakovaně vracel ke svým už dříve vytvořeným matricím. Ty znovu přepracovával, znovu tisknul a při samotném tisku k tomu přistupoval tvůrčím způsobem.“

Věhlasný je i jeho fantaskní cyklus leptů s názvem Žaláře. Je to originální sonda do lidského podvědomí a nitra, a tak není divu, že inspirovala další umělce.

„Na toto navázali například někteří z romantiků 19. století, ale významně i surrealisté ve století 20,“ dodává Ondřej Zatloukal.

O tom, že Piranesi byl vpravdě renesančním člověkem, svědčí i fakt, že se uměl prosadit nejen jako geniální grafik, ale do historie se zapsal jako skvělý architekt, archeolog a znalec antického umění.

autor: bam
Spustit audio