Dlouhá léta maloval do 'šuplíku'. Vystavovat začal až v seniorském věku

23. srpen 2016

Bludovský umělec Josef Baslar si své malby po dlouhá desetiletí nechával jen pro své nejbližší. Jako ředitel průmyslové školy se pohyboval v technických oborech a po revoluci se začal zajímat o moderní grafické programy a fotografii. Dnes fotí, maluje, učí grafiku a jeho jméno se pravidelně objevuje pod fotkami a obrazy na výstavách i v místním tisku.

„Vystudoval jsem vysokou školu dopravní v Praze, takže jsem strojař. Vždycky mě to ale trochu táhlo k malování a ke grafice. Když se k nám po 89. roce dostaly počítače, tak jsem se začal zajímat o to, jak použít počítač k úpravě fotografií,“ říká.

Malbě přitom Josef Baslar věnoval už od dětství. Spolu s dalšími umělci dal před dvěma lety dohromady výtvarnou skupinu Našlise.

„Nikdy jsem nepředpokládal, že bych někde nějaké své obrazy vystavoval. Až teprve jako senior, když jsme se dali dohromady se skupinou podobných lidí, tak jsme našli odvahu a udělali jsme několik výstav. V poslední době jsme například vystavovali v Šumperku a to už bylo takové zadostiučinění a vyvrcholení toho, co jsem tvořil,“ věří.

Josef Baslar: Branná

Postupem času začal Josef Baslar fotit i do místního tisku, upravovat fotografické dokumentární knihy místního cestovatele a také fotit pro jednoho z bludovských rekordmanů.

„Seznámil jsem se s panem Adamem, o kterém jsem zjistil, že je velký filatelista a sběratel známek. Dělá přítisky ke známkám. Dali jsme se dohromady a začal jsem mu ty motivy nejen zpracovávat, ale také fotografovat. Tím jsem mu pomohl k tomu, aby se dostal na nějakých 58 přítisků v takové malé obci. Je to oboustranná radost,“ vysvětluje.

Josef Baslar: Růžička

Že se do umění nepustil dřív, ale Josef Baslar nelituje. Naopak si cení toho, jakým způsobem teď žije.

„Největší radost mám z toho, že se naplňuje můj život v důchodu. Jsem rád, že můžeme aktivně žít a ne se jen omezovat na starosti, naříkání a bolesti. Že prostě pořád akčně žijeme. To uplatnění se ještě v tomto věku mě zcela naplňuje a jsem s tím zcela spokojen,“ uzavírá.

A přesně v takovém duchu bude pan Baslar i pokračovat. V těchto dnech vystavuje s kolegy z tvůrčí skupiny v Branné a na září připravuje výstavu ve Valašských Kloboukách.

Josef Baslar: Jeseníky
Spustit audio