Do dočasné péče v Sobotíně přijali první zachráněné slepice z velkochovů

22. srpen 2017

O slepice zachráněné z velkochovů je mezi lidmi velký zájem. Dobrovolníci je vykupují z velkochovů a rozvážejí je zájemcům o adopci. Zachraňují je tím před jatky. O zubožené slepice, které na svůj nový domov ještě čekají, se v Sobotíně stará Jiří Dvořák. Do kurníku, který pro ně postavil na svém pozemku, se právě nastěhovaly první slepice.

Organizátor převozu zachráněných slepic Vítek Dobrý jich do Olomouce přivezl desítky a předává je zájemcům o adopci.

Mezi nimi je i Radmila Popková z Podhoří na Přerovsku. Slepice z velkochovu adoptuje poprvé, doma už ale hejno má. „Když veřejnost nehledí na to, co spotřebovává, zpříjemním těm slepicím aspoň část života. Počítám, že za dva měsíce budou v pořádku. Jsou to halové slepice, takže nejsou tolik zubožené jako ty chuděry z klecí,“ říká paní Radmila.

Slepice, které si zájemci nemohli vyzvednout, stráví pár týdnů v dočasné péči. Kurník pro ně postavil Jiří Dvořák v Sobotíně na Šumpersku. V těchto dnech převzal první hejno.

Dobrovolníci slepice vykupují z velkochovů po celé republice a hledají jim nové domovy. Podle Kláry Fafejtové, které se stará o propagaci adopcí na Moravě, podobný rozvoz jezdí zhruba třikrát ročně. „Zájem je obrovský, ale jsme omezení jak kapacitou auta, tak kapacitou naší, takže těch slepic nemůžeme rozvést neomezené množství. Na téhle trase jich máme 170, ale myslím si, že i kdyby jich bylo dvojnásob, tak je všechny udáme,“ říká Fafejtová.

Slepice v nouzi, Sobotín

Slepice z dočasného domova v Sobotíně na svého majitele počkají dva týdny, své místo v kurníku pak uvolní dalším.

autor: tas
Spustit audio