Do lázní se vracejí klienti. Návrat pobytů „na křížek“ to ještě umocní

Lázně v Olomouckém kraji očekávají v příštím roce velký návrat pacientů, kterým léčbu proplácejí zdravotní pojišťovny. Letos totiž z rozhodnutí Ústavního soudu končí platnost vyhlášky exministra Leoše Hegera, která výrazně omezila rozsah i délku pobytu v lázních takzvaně na křížek. Provozovatelé v kraji se museli vyrovnat se ztrátami tržeb, které se řádově pohybovaly v desítkách procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lázně Teplice nad Bečvou

Lázně Teplice nad Bečvou | Foto: Lázně Teplice nad Bečvou

Čtyřtýdenní pobyt v lázních hrazený zdravotními pojišťovnami, takzvaně na křížek, vyhláška zkrátila o týden, navíc se výrazně omezil seznam diagnóz, které určovaly, kteří pacienti na něj mají nárok.

Jiří Vitík, výkonný ředitel lázní v Teplicích nad Bečvou, kde se léčí pacienti s chorobami srdce a cév a pohybového aparátu, potvrzuje, že tržby od pojišťoven poté klesly o desítky procent. Lázně musely najít způsob, jak ztráty nahradit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci lázní Teplice nad Bečvou o aktuální situaci v lázních a znovuzavedení pobytů takzvaně na křížek. Natáčela Jana Zemková

„My jsme měli loňský rok ten nejhorší, protože se v plné míře uplatnila nová restriktivní pravidla. V první polovině roku byl propad opravdu v řádu desítek procent,“ říká Vitík a pokračuje:

„Pak začala působit i prorůstová opatření, která jsme zaváděli, takže jsme propad částečně eliminovali. Takže závěr roku pro nás nebyl tragický z hlediska ekonomiky nebo obsazenosti lázní, nicméně v porovnání s předchozími lety to propad byl.“

V Teplicích nad Bečvou vsadili na zlepšení propagace a také zatraktivnění nabídky, aby přilákali pacienty, kteří si za svůj pobyt museli zaplatit.

Od nového roku by se lázně na křížek měly znovu prodloužit na čtyři týdny, některé diagnózy se znovu vrátí na seznam hrazené péče. Umožnit to má nová zákonná norma. Vítá ji i primář lázní Jiří Leiser.

„Efekt lázeňské péče je samozřejmě mnohem horší, než byl. Je faktem, že se řeklo, že lázeňská péče se prodlouží. Není to samozřejmě u všech indikací, je to u těch vážných. To znamená pacienti po infarktu, po kardiochirurgických výkonech, po totální endoprotéze,“ popisuje.

„Výkony, které potřebují návaznost na nemocniční péči, budou na čtyři týdny, což je pro klienty samozřejmě výhodné. Myslím, že náklady zdravotních pojišťoven budou menší, protože lidé se zrehabilitují lépe, než kdyby byli jen po třech týdnech,“ dodává.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme