Dobrovolní hasiči z Březné u Štítů dostali dárek ke 130. narozeninám. Staví se nová zbrojnice

24. červenec 2017

Prostorná garáž, velké cvičiště a pořádání hasičských soutěží. Tak o tom mohli dobrovolní hasiči z Březné u Štítů doteď jen snít. Jeden z nejstarších sborů na štítecku do své malé klubovny neposkládá ani základní vybavení. Letos oslaví 130. narozeniny a dostanou k nim dárek, po kterém touží nejvíc.

„Z naší klubovny udělali knihovnu a dali nám k dispozici jen malý prostor, ve kterém jsme dnes. Je nás teď celkem asi padesát. Když se chceme scházet vedle ve staré hospodě, tak si například musíme napouštět vodu. No a tak tady žijeme,“ popisuje velitel březenských hasičů Radim Havlíček.

V malé čtvercové místnosti stojí uprostřed stůl se šesti židlemi, v rohu je přímotop a u zdi skříň s vystavenými trofejemi. Plíseň a opadanou omítku hasiči už téměř přestali vnímat.

Místní sbor nemá ani garáž, takže zásahové vozidlo parkuje v nedalekém statku. To se ale změní, jak vysvětlil Václav Haltmar ze štítecké městské firmy.

„Byla zde možnost opravit vjezd do stávající zbrojnice, ale znamenalo by to značnou rekonstrukci stavby, takže nakonec zvítězila varianta výstavby nové zbrojnice. Budujeme ji v areálu, kterému se říká Nový Řáholec. Bude tady garáž, která je dimenzovaná pro zakoupení většího auta, než místní hasiči momentálně využívají. Bude zde příjezdová komunikace v délce asi deseti metrů. V technické části bude i sociální zázemí a sprchy. Zatím máme hotovou hrubou stavbu,“ ukazuje Haltmar.

Březná hasičská zbrojnice

Začátkem srpna začnou dělníci montovat krovy a pokládat střechu. Do nové zbrojnice se podle něj budou moct hasiči nastěhovat nejpozději na jaře příštího roku.

autor: sol
Spustit audio