Dobrovolníci v Sobotíně na Šumpersku chtějí dát slepicím z velkochovů šanci na lepší život

1. srpen 2017

Dočasná péče pro psy nebo kočky bez domova už je dnes běžná věc. V Sobotíně na Šumpersku ale právě dokončují podobné zařízení pro slepice, první svého druhu na Moravě. Stále častěji totiž mají lidé zájem pomoci nosnicím, které svůj krátký život stráví v klecových velkochovech snášením vajec.

„Máme kapacitu pro 50 slepic. Jsou zvyklé na velmi malý prostor, proto jsme jim vytvořili zvýšené snášecí budky, pod kterými mají místo, kde se můžou schovat,“ ukazuje Jiří Dvořák nový kurník, který poskytne dočasný domov slepicím zachráněným z velkochovů.

Projekt ho napadl při poslechu rádia: „Na Radiožurnálu byl rozhovor, kde mluvili o slepicích v nouzi a o tom, co by v tuto chvíli nejvíce pomohlo.“ Oplotil část svého pozemku a spolu s dalšími dobrovolníky během dvou víkendů postavil prostorný kurník, ve kterém slepice počkají na nové majitele.

Zachráněné slepice budou moct lidé adoptovat

Podmínky velkochovu popisuje Karolína Hrbková, která se záchranou slepic pomáhá: „Slepice, které žijí v klecových chovech, mají k dispozici prostor o něco větší, než je formát papíru A4.“

Kurník pro zachráněné slepice, Sobotín

Hrbková se snaží o osvětu a změnu vnímání chovu hospodářských zvířat. „Člověk to pozná i z těch slov, která v souvislosti s hospodářskými zvířaty používáme. Například vyskladnění drůbeže. Vnímáme je jako zboží, mluvíme o živočišné výrobě. Je to absurdní, akorát jsme si na to nějak zvykli,“ říká.

Proto se dobrovolníci rozhodli dát slepicím druhou šanci. První slepice se do dočasné péče nastěhují na konci srpna.

autor: tas
Spustit audio