Dokončení nového pavilonu v olomoucké zoo se protahuje. Ruch ze stavby zvířatům nesvědčí

31. červenec 2017

Otevření nového tropického pavilonu Kalahari v olomoucké zoologické zahradě na Svatém Kopečku nabírá zpoždění. Dělníky čeká víc práce, než bylo v projektu. Původně vedení zahrady předpokládalo, že pavilon bude hotový už na začátku letní sezóny, teď termín posouvá až na září. Komplikace to přináší i samotným chovatelům, stavební práce totiž ruší mnohá zvířata.

Čtrnáct samic plameňáků právě sedí na vejcích, mláďata by se měla vylíhnout v nejbližších dnech. Jejich příchod na svět tu očekávají s velkým napětím, loni se totiž žádná nevylíhla. „Rádi bychom návštěvníky požádali o přiměřeně klidné chování,“ vyzývá zooložka Libuše Veselá. Mnohem horší je však podle ní ruch ze stavby.

Plameňáci sice ve volné přírodě žijí ve velmi hlučném prostředí, úspěšnému odrození mláděte ale můžou zabránit jakékoliv změny v okolí. Ruch z nedaleké stavby, kde právě dělníci budují nový pavilon Kalahari, je pro ptáky velmi nepříjemný.

Pracovat se tu snaží co nejtišeji. Už teď ale vedoucí stavby Pavel Pisklák ví, že stanovený termín nestihne. „Za prvé to způsobilo počasí, protože v zimě byly velké mrazy. Během ledna a února jsme nemohli betonovat. Oproti projektu máme také víc práce a tím se dokončení oddaluje,“ upřesňuje stavbyvedoucí.

Návštěvníci si na nový pavilon musejí počkat až do jara

Domov by v novém pavilonu měli najít nejen surikaty a damani skalní, ale i medojed a hrabáč kapský. Podle mluvčí zahrady Karly Břečkové by se do něj mohli přestěhovat v září. „Až zvířata nastěhujeme, budeme jim muset dát nějaký čas, aby si na nový prostor zvykla, než pavilon otevřeme,“ uvedla Břečková. Pro veřejnost by se pavilon mohl otevřít během příštího jara.

Za stavbu pavilonu zaplatí zoologická zahrada devět milionů korun. Další letošní novinkou v olomoucké zoo je prodejna suvenýrů.

Spustit audio