Dopolední mlhy komplikují dopravu na silnicích v Olomouckém kraji

19. říjen 2017

Hustá mlha ztěžuje jízdu řidičům na mnoha místech Olomouckého kraje. Bojí se kvůli ní předjíždět, snadno přehlédnou chodce nebo důležité dopravní značky. Podle policistů by řidiči měli dát pozor hlavně v blízkosti vodních ploch. A samozřejmě nezapomenout na mlhovky.

„S předjížděním je to špatné. Žádný rozumný řidič v té mlze nepředjíždí. Je tady kolem hodně vody, několik rybníků, takže ty mlhy se tu dlouho drží a máme s tím velké problémy,“ říká řidič Jindřich Peterka, který pravidelně jezdí po Tovačovsku. Kvůli dopoledním mlhám přehlédl jiný šofér dodávku, když vyjížděl z polní cesty v Tovačově na hlavní.

Šéf krajské dopravní policie Dušan Veženský doporučuje řidičům, aby dávali během podzimních dní pozor. „Řidiči musí počítat s tím, že se tam můžou pohybovat chodci nebo cyklisté. Je potřeba používat mlhová světla, jak přední, tak koncová. Blíží se zimní období a nejhorší je mrznoucí mlha. Hlavně kolem vody se tvoří náledí,“ uvedl Veženský.

Koordinátor BESIPu Miroslav Charouz varuje před nevypočitatelností počasí: „Rychle se střídá počasí, takže řidič jedoucí z Jeseníku do Olomouce pojede slunečným počasím a z toho se dostane do lesního úseku, kde je mokro a napadané listí, a záhy třeba do úseku kde je hustá mlha a malá viditelnost. To klade na řidiče velké nároky.“

Kromě toho můžou řidiči snadno přehlédnout i lesní zvěř.

autor: ahe
Spustit audio