Drsné testování je jen začátek. Na olomoucké univerzitě se běžci připravují na půlmaraton

13. březen 2016

Běžet zavěšený na konstrukci, s kyslíkovou maskou na obličeji. Tak dlouho, dokud vydrží. Hypoteční poradce Tomáš se chystá běžet půlmaraton. Drsné testování je jen začátek přípravy, kterou mu chystají na olomoucké univerzitě.

S věkem mu přibývají kila a ubývá fyzička. Proto se Tomáš rozhodl, že si zkusí zaběhnout půlmaraton.

S přípravou Olomoučanovi pomůže tým z Univerzity Palackého. Stejně jako dalším sedmi zájemcům. Že to nebude lehké, je jasné už prvního testování v laboratoři.

Tomáš dostává na hrudník pásek, který bude sledovat jeho tep. Jako absolvent fakulty tělesné kultury ví, co ho čeká.

„Já jsem říkal v roce 1999, že už to v životě nepůjdu. Výkonnost jde dolů a kila nahoru. Tak abych to ustál,“ říká. Na obličeji má připnutou speciální masku.

„Především muži ty testy hodně rádi přehánějí do subjektivního maxima. Řeknete jim, že už nemusí běžet, ale oni kdyby mohli, tak tu lezou po čtyřech, dokud se nepozvrací. Tak, aby neskončil tady vzadu na EKG,“ říká s úsměvem Tomáš Macoun, který má na starosti testování.

Příprava na půlmaraton na olomoucké univerzitě

To probíhá na velkém běžeckém pásu. Sportovec je přivázaný pomocí popruhů, které má kolem těla. Ještě připnout na obličej speciální jakoby kyslíkovou masku.

„Člověk se najednou cítí stísněný, ale při výkonu to není poznat. Zjišťujeme maximální spotřebu kyslíku, zakyselení, respirační kvocient a podíváme se na aerobní a anaerobní práh. Pak mu dáme doporučení, jak trénovat, v jakých pásmech se držet,“ vysvětluje Tomáš Macoun.

Sportovec Tomáš vydrží na pásu celých dvacet minut. Zastavit ho nakonec musejí přinutit: „Nemyslel jsem si, že se budu ještě smát. Můj cíl do půlmaratonu je 1 hodina 45 minut.“
Teď ho čeká ho patnáct týdnů tvrdé dřiny.

Příprava na půlmaraton na olomoucké univerzitě
autor: mot
Spustit audio