Dvacet let po povodních jsou laboratoře vodáren a Zdravotního ústavu v Olomouci špičkově vybaveny

10. červenec 2017

Díky povodním v roce 1997 jsou dnes špičkově vybavené laboratoře Zdravotního ústavu v Olomouci i tamních vodáren. Nepříjemná zkušenost je přiměla k nákupu nejmodernějších technologií a zařízení. Místo hodin zkoumání jednotlivých prvků ve vodě dnes stačí pár minut a přístroje už znají výsledek.

Před dvaceti lety natekla do prameniště v Černovíře voda z povodně a přinesla s sebou mnoho nečistot. V nové budově, kterou vodárny postavily při rekonstrukci po povodních, se nachází hala s pískovými filtry.

„Tato úpravna vody je v současnosti připravená na variantu, že by se povodně opakovaly. Voda by se už přímo do zdrojů nedostala,“ říká Miloslav Skoupil z Moravské vodárenské. Pomoci by podle něj mohla i ozonizace vody, která si poradí s většinou znečištění.

Ve Zdravotním ústavu v Olomouci požívají k čištění vody technologii plasmovou. Zatímco dříve trvaly testy na přítomnost jednotlivých prvků ve vodě celé hodiny, dnes se celý proces výrazně zkrátil. „Nový přístroj je schopen během tří minut udělat analýzu až 69 prvků,“ upřesňuje vedoucí ústavu Martin Halata.

Pomocí přístroje pak dokáží ve Zdravotním ústavu dát rychlou odpověď na kvalitu vody nejen vodohospodářům, ale především lidem, kteří vodu používají.

Dvacet let po povodních jsou laboratoře vodáren a Zdravotního ústavu špičkově vybaveny
autor: tas
Spustit audio