EET byla pro obchod poslední kapka, malá obec na Přerovsku je bez prodejny

19. únor 2017

Když se Kateřina Petříková před čtyřmi roky přestěhovala do malé obce Radkovy na Přerovsku, chyběl jí tam obchod se základními potravinami a drogerií. Tak jeden takový otevřela.

Obec jí pronajala místnost za symbolický poplatek a hlavně starší lidé si mohli nakoupit něco pro sebe. S blížící se druhou vlnou elektronické evidence tržeb ale obchod uzavřela - náklady na celý proces byly pro ni příliš vysoké.

„Myslím si, že by se mi to asi nevrátilo. Je tady opravdu malá kupní síla. Otevřela jsem, když jsem se sem nastěhovala. Žádný obchod tady už dlouho nebyl. Jsem prodavačka odjakživa a říkala jsem si, že nemůžeme být bez obchodu. Všichni mě od toho odrazovali, ale pak se to podařilo rozjet. Letos by to byl už čtvrtý rok,“ popisuje.

Náklady pro elektronickou evidenci tržeb by pro ni byly příliš vysoké.

„Zjišťovala jsem si, kolik by to stálo. Určitě bych si na sebe nevydělala. Takže se mi to nevyplatí,“ říká.

Toho, že obec se 160 obyvateli zůstala bez obchodu, litují hlavně starší lidé, kteří v něm nakupovali.

Starosta Marek Foukal za Společně pro Radkovy přišel s náhradním řešením, i když není úplně ideální.

„Po uzavření obchodu jsme situaci zajistili pojízdnou prodejnou, ale není to dostačující. Chybí hlavně sortiment masa, chybí některé věci z drogerie. To se snažíme vyřešit jinou pojízdnou prodejnou. Situace byla ale výhodnější i pro obec, když byla prodejna přímo v obci,“ říká.

Druhá vlna EEt startuje 1. března. V Olomouckém kraji se dotkne pětadvaceti tisíc velkoobchodníků i maloobchodníků. Autentizační údaje si na krajském finančním úřadu zatím vyzvedlo necelých 7 tisíc - podnikatelé to ale můžou provést na kterémkoliv finančním úřadu v republice.

autor: Iva Najďonovová
Spustit audio