EET zkomplikuje situaci na jarní Floře. Někteří pravidelní vystavovatelé nedorazí

19. duben 2017

Elektronickou evidenci tržeb poprvé poznají na vlastní kůži i prodejci a organizátoři květinové výstavy Flora. Citelný propad výnosů a zároveň úbytek prodejců na jarní výstavě Flora očekává ředitel olomouckého výstaviště Jiřího Uhlíře. Nejstarší a nejznámější tuzemská květinová výstava přitom začíná už tento týden.

Plánované ztráty vedení výstaviště připisuje zavedení elektronické evidence tržeb. Někteří prodejci totiž údajně omezují počet míst na zahradnických trzích. Někteří dokonce nepřijedou vůbec.

Pan Jan na Floru jezdil s přestávkami dvacet let. Letos to vzdal. Důvodů má několik. Podle něj se na výstavách zhoršuje konkurenční prostředí a finanční úřady to nekontrolují. EET je podle zahradníka Jana jen poslední kapka, a to přestože si registrační pokladnu pořídil.

„Další kasu abych měl na výstavu, abych to dělal poctivě, za těchto podmínek kupovat nemíním,“ dodává pan Jan.

„Vystavovatelé mají i víc stávku, takže redukují jejich počet, tak aby nemuseli odbavovat registrační pokladnu na každém stánku. Nicméně si myslím, že návštěvníci nebudou pociťovat výpadek sortimentu,“ říká ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř. Podle toho se omezuje hlavně počet prodejních míst.

Kvůli tomu očekávají i propad výnosu za prodej výstavní plochy. O kolik zatím nechce spekulovat, odhaduje ho okolo 15 procent. Registrační pokladny si prodejci musí pořídit sami, výstaviště jim v pavilonech a okolí poskytne pokrytí wifi sítí, na ostatních plochách prodejci potřebují registrační pokladny napojené na mobilní data. Výstaviště investovalo i další peníze do EET.

„Jsme zatíženi zřízením celého systému pro odbavování vstupenek, jedná se o náklad určitě převyšující jeden milion korun,“ dodává Uhlíř.

Podle ředitele Uhlíře se druhá vlna EET týká především maloprodejců a velkoprodejců, tedy jde o zboží, které se nakupuje a prodává. Pouze část, asi třicet procent prodejců mohou spadnout do třetí vlny příští rok. To budou ti, kteří na výstavu Flora přijedou jako pěstitelé a producenti zeleného materiálu. Konečný dopad EET tak podle Uhlíře poznají až na příští jarní Floře.

autor: bam
Spustit audio