Ekologové se bouří. Plánovaný obchvat Bludova podle nich zdevastuje přírodní unikáty

23. únor 2017

Ekologové ze Šumperka prohrávají spor o trasu plánovaného obchvatu Bludova. Silnice má podle nich silnice vést příliš blízko dvou přírodních unikátů v podhůří Jeseníků. Úřady jsou ale jiného názoru. Příroda tím prý neutrpí a hlavní je ulevit dopravě v malé obci. Bludov leží na hlavním tahu z Mohelnice do Šumperka a už léta volá po nějakém řešení.

Právě sleduju provoz na křižovatce v centru Bludova. Desetitisíce aut, které tudy denně projedou, chce Ředitelství silnic a dálnic odklonit na plánovaný obchvat východně od obce.

Má vést kolem meandru Desné a Třemešských rybníků. A s tím nesouhlasí Český svaz ochránců přírody.

„To jsou jediné a poslední meandry v Jeseníkách, kde se ta řeka geonfrologicky formuje, neustále je živá. Z hlediska Třemešských rybníků je to jediná rybničná plocha, aktivně využívaná, která se v té nivě nachází mimo souvislé osídlené území,“ vysvětlil jeho člen Martin Míček.

Proti rozhodnutí o umístění obchvatu se místní ekologové odvolali ke Krajskému úřadu. Podle mluvčí hejtmanství Kamily Navrátilové ale neúspěšně: „Krajský úřad došel k závěru, že v rámci řízení nedošlo ze strany Šumperského stavebního úřadu k procesnímu pochybení. Stavba přeložky silnice je zcela v souladu s územním plánem všech dotčených obcí a je taktéž v souladu se zásadami územního rozvoje Olomouckého kraje.“

Třemešské rybníky

Stavba ekologům vadí i přesto, že loni dostala souhlas od Ministerstva životního prostředí.

„Překvapilo nás to taky, ale teď je to vypořádané, takže v září by mohli být pozvání vlastníci pozemků k jednání a seznámení se s dalším postupem,“ vysvětlil tajemník šumperského úřadu Petr Holub.

Podle Marina Smolky z Ředitelství silnic a dálnic je hustý provoz v Bludově velký problém. Denně tudy projede prý patnáct tisíc aut.

„Na druhou stranu to poslední oficiální sčítání proběhlo v roce 2010. Teď máme rok 2017, takže se to mohlo ještě posunout,“ říká Smolka.

Ředitelství silnic a dálnic tak může pokračovat v jednáních ohledně výkupů pozemků. Ekologové se ale zatím nevzdávají.

„Přesto bychom chtěli apelovat na Ředitelství silnic a dálnic. Musíme myslet a umožňovat zlepšení kvality a stability toho přírodního prostředí a funkci krajiny. Bez ní do budoucna jako lidstvo nepřežijeme,“ dodává Martin Míček.

Tudy povede obchvat Bludova (foceno z rozhledny na Brusné)
autor: sol
Spustit audio