Extraligové zápasy jsou kvůli mlze v ohrožení. V Olomouci s ní bojují výkonnými fukary

Vysoká vlhkost vzduchu ohrožuje zápasy extraligy. Právě kvůli ní se totiž tvoří mlha nad ledovou plochou. V Brně se z tohoto důvodu dokonce neodehrál nedělní zápas domácí Komety se Zlínem. Zda si zlínští hokejisté zahrají dnes v Olomouci další utkání nejvyšší soutěže, se teprve uvidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mlha na olomouckém zimním stadionu komplikuje tréninky a také regulérnost zápasů

Mlha na olomouckém zimním stadionu komplikuje tréninky a také regulérnost zápasů | Foto: Tomáš Minarčík | Zdroj: Český rozhlas

Ještě v pondělí trénovalo olomoucké mužstvo chvílemi při poměrně husté mlze. Zvykat si na ni museli zejména noví hráči klubu.

„Je dost vlhko, člověk se trochu víc zpotí, ale zvykne si,“ říká jedna čerstvých posil Martin Cibák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mlha na olomouckém zimním stadionu komplikuje tréninky a také regulérnost zápasů

Podle asistenta olomouckého trenéra Jiřího Dopity se mlha nad ledem objevuje i na jiných a podstatně modernějších stadionech.

„Není to problém jenom našeho zimáku. Lehký opar byl paradoxně i v nové třinecké hale. Když se hrálo, tak plocha byla čistá. Když ale na ledě nikdo nebyl, tak se mlha tvořila,“ popisuje.

K tomu, aby nedošlo k podobným problémům jako v neděli v Brně, pomáhají olomouckým údržbářům silnější fukary. A ty Kometa nemá, brněnský stadion používá totiž klimatizaci.

„Brněnská klimatizace možná už nedokáže takovou mlhu zvládnout. My máme poměrně silné fukary, ale v neděli bychom měli asi i my problémy. Snad to v úterý zvládneme a zápas se odehraje,“ doufá Jiří Dopita.

„Když je velká mlha, tak spustíme fukary, které ženou vzduch dokola a mlha se tak rozfouká. Když je ale hodně teplo, tak fukary nemůžeme zapínat na moc dlouho. Teplý vzduch by totiž rozpustil led,“ vysvětluje ledař Ondřej Konopčík.

Mlha se na olomouckém zimním stadionu tvořila i při pátečnímu utkání se Slavií Praha. „Kolega musel rozfoukávat, ale nebylo to tak hrozné, šlo to kočírovat,“ doplňuje Ondřej Konopčík.

Vedle viditelnosti ohrožuje mlha také kvalitu ledu, z jehož horní vrstvy se časem stává nepříjemná krupice. Na střeše stadionu se navíc sráží pára a kapky plné nečistot dopadají na kluziště.

„Problémy ustanou až s lepším počasím,“ předesílá Ondřej Konopčík.

Tomáš Minarčík, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme