Hangáry, ve kterých sídlí letecké muzeum, se budou bourat. Muzeum hledá nové prostory

28. květen 2015

Olomoucké letecké muzeum v dosavadních prostorách v Neředíně končí. Radnice mu už loni vypověděla nájemní smlouvu. V bývalých armádních objektech chce vybudovat průmyslovou zónu a hangáry se proto budou bourat.

Dvě desítky letadel se podařilo od roku 2009 shromáždit partě nadšenců. Letecké muzeum podle nich navštívilo ročně 5 - 6 tisíc lidí. Letos mají návštěvníci smůlu.

Muzeum je zavřené a podle ředitele Zdeňka Svobodníka se bude muset přestěhovat jinam: „Protože jsme z bezpečnostních důvodů dostali výpověď z nájmu, takže hledáme nové prostory. Tyto prostory jsou z majetkoprávního hlediska příliš komplikované a nedaří se nám ani městu to vyřešit. Musíme najít náhradní prostor pro výstavbu.“

Výpověď nájmu leteckému muzeu vypověděla loni na podzim rada města. Proč? To vysvětluje primátor Antonín Staněk z ČSSD: „Ještě předcházející rada na základě analýzy, kterou si nechala udělat Správa nemovitostí Olomouc, dala výpověď. Nájemce, pan Svobodník, požádal o revokaci už novou radu, ale vzhledem k tomu, že se v zásadě neměnily ty podmínky, které tehdejší analýza označila za velice špatné a nevyhovující z hlediska bezpečnosti, ať už elektroinstalace nebo hromosvodů a podobně, tak rada se rozhodla nerevokovat své usnesení, čili výpověď byla platná a nabyla pravomoci 31. ledna.“

„Pro muzeum ta situace znamená to, že potřebujeme najít vhodné pozemky, ať už tedy pozemky nebo nějaký starý areál, staré JZD. Prostě cokoliv, kde je možné vybudovat takhle velký projekt. Je to prostorově dost náročné. Takže potřebujeme buďto obrovskou halu nebo několik menších,“ říká Zdeněk Svobodník.

Letecké muzeum Olomouc

Zatím obě strany jednají o tom, jak vzniklou situaci co nejlépe řešit. „Já jsem se s panem Svobodníkem sešel a hovořili jsme o tom, že pokud město nebude mít v dohledné době s tím areálem nějaké vlastní záměry, tak mu umožníme, aby tam ta letadla a ty exponáty nějakým způsobem stále skladoval. Výpověď je ale platná a je třeba, aby hledal nějaké alternativní jednání,“ říká Antoník Staněk.

„To je teď předmětem jednání, jak moc nás bude tlačit čas. Já doufám, že to tak krkolomné nebude. Několik variant už máme rozjednaných, ale netrvá to všechno tak krátkou dobu, jak bychom chtěli,“ říká Zdeněk Svobodník.

Na jednom se primátor i ředitel leteckého muzea určitě shodnou. Chtěli by, aby letecké muzeum v Olomouci zůstalo.

„Já si myslím, že jakékoliv muzeum, jakákoliv turistická atrakce, které v Olomouci budou, jsou jenom dobře,“ říká Antonín Staněk.

„My jsme z Olomouce, chceme zůstat v Olomouci. Ta historie Olomouce v oblasti letectví je světového významu. Tady je druhé nejstarší letiště u nás. Ale jiné kraje o to zájem mají,“ uzavírá Zdeněk Svobodník.

Letecké muzeum Olomouc
autor: rak
Spustit audio