Heliport olomoucké záchranky zůstane na Tabulovém vrchu. Vrtulníky ale budou přilétat po jiné trase

8. listopad 2017

Heliport záchranné služby zůstává na Tabulovém vrchu v Olomouci. Kvůli novým bytům vrtulníky změní trasu. Uzavření přistávací plochy pro záchranářské helikoptéry ani omezení provozu tak nehrozí.

Vrtulníky záchranné služby budou i dál přistávat na stejném místě. Společnost Vila Park Tabulový vrch už předložila hejtmanství doklady pro územní rozhodnutí. Dokumenty posoudila odborná společnost na projektování letišť a podle náměstka hejtmana Dalibora Horáka z ODS je možné letecké koridory v nových trasách vybudovat: „Do této chvíle se neobjevily žádné překážky, které by záměru bránily. Definitivní odpověď dá ale až úspěšně ukončené územní a stavební řízení.“

Podle dohody mezi developerem, krajem a záchrankou vrtulníky kvůli novým bytům změní trasu. „Původní trasa vedla k heliportu od jihu a v současnosti je odkloněná více na západ,“ doplňuje ředitel olomoucké záchranky Jan Weinberg.

Hrozba ukončení provozu heliportu a jeho stěhování se objevila poprvé loni v létě. Developer, který stále drží strategický pozemek u přistávací plochy, tehdy vypověděl záchrance nájemní smlouvu. Po sérii jednání se podařilo smlouvu znovu uzavřít, a to do konce června 2018. Podmínkou byly zmíněné změny tras koridorů záchranářských vrtulníků, aby hluk neobtěžoval budoucí obyvatele bytů.

Kraj plánuje pozemek odkoupit

„Největší hluk vrtulník vydává právě při tom přistávacím manévru,“ komentuje Weinberg, Záchranka se podle něj neobává, že by se situace z loňského roku opakovala: „Na základě výsledků jednání a mně známých zkušeností se takové situace v této chvíli neobávám.“

Jeho slova potvrzuje Dalibor Horák: „Stěhování heliportu není aktuální.“ Slibně se podle něj vyvíjí i jednání o odkoupení strategického pozemku Olomouckým krajem. „Pokud bude vše pokračovat jako doposud, je další prodloužení nájmu samozřejmostí, s definitivním převodem pozemku na kraj po fyzické realizaci změny letových koridorů,“ dodává.

Jak Českému rozhlasu aktuálně potvrdila soukromá společnost, na Tabulovém vrchu chce postavit 9 domů s více než 70 byty.

autor: bam
Spustit audio