Horská služba v Jeseníkách bude mít po letech opět psí záchranáře

30. září 2017

Jesenická horská služba bude mít zřejmě po letech opět čtyřnohé pomocníky. Záchranářům by mohli v budoucnu pomáhat tři speciálně cvičení psi. Nepřipravují se ale pouze na záchranu lidí zasypaných lavinami. Pádů lavin a zásahů s nimi spojených totiž v Jeseníkách v posledních letech moc nebylo.

Má teprve sedm měsíců, na práci záchranáře ho ale jeho majitel Ondřej Tříska připravuje od chvíle, kdy si ho přivezl domů. „Je to belgický ovčák malinois,“ upřesňuje.

Horský záchranář, který většinou slouží v Koutech nad Desnou, se výcviku svého psa Hektora věnuje prakticky každou chvíli. A velmi si ho chválí. „Psy už jsem měl a práce s nimi mě baví. Pro ně to je zábava. Tito psi jsou velice učenliví, je to pracovní plemeno, podobné německému ovčákovi. V některých věcech ho dokonce předčí,“ říká Tříska.

Podobně starého psa, dokonce stejné rasy, vychovává i jeho kolega v Karlově. Mnohem dál ve výcviku je ale fenka border kolie z Červenohorského sedla. Tu teď na podzim čekají poslední zkoušky, a to v plošném vyhledávání. Pokud by u nich obstála, měla by Horská služba Jeseníky po čtyřech letech plnohodnotného psího záchranáře, uvedl její náčelník Michal Klimeš.

„Aby pes splňoval všechny podmínky, musí mít zkoušky z lavinové záchrany a také z plošného vyhledávání. Za poslední tři roky žádné nehody v souvislosti s lavinami nebyly, ale proběhlo několik pátracích akcí v rámci letní sezóny, kde by určitě ten pes mohl být nasazen a mohl by nám pomoct,“ dodává Klimeš.

Doteď se podle něj při pátracích akcích museli záchranáři spoléhat výhradně na policejní psy. Povolávali je ale z velké dálky: „Kolikrát je to i ztráta času, než k nám ten pes odněkud přijede.“

Ondřej Tříska je teprve na začátku, první kurz včetně zkoušek čeká Hektora až příští zimu. „Ten pes musí mít minimálně rok. Už v chovatelské stanici si ale zvyká na různé povrchy, aby se nebál,“ popisuje záchranář.

Zkoušky pak musí záchranářští psi každý rok opakovat.

autor: aja
Spustit audio