Houbařská sezóna vrcholí. Počasí přeje nejen houbám, ale i klíšťatům, varují hygienici

18. říjen 2017

V ordinacích lékařů na podzim přibývá pacientů nakažených nemocemi, které přenášejí klíšťata. Jedním z důvodů je i vrcholící houbařská sezóna. Hygienici v Olomouckém kraji letos evidovali už 245 pacientů s boreliózou a 28 s klíšťovou encefalitidou.

„Zjistil jsem, že slábnu, a měl jsem problémy s chůzí. Bylo to v roce 1995. Stále mám nějaké následky, třes v rukou a nohou,“ popisuje svoje zkušenosti s boreliózou pan Martin. Na procházky do lesa ale chodit nepřestal. Naopak si myslí, že se lidé klíšťat bojí víc, než by měli.

Odhalit boreliózu se u pana Martina podařilo až po několika měsících. Určit správnou diagnózu není totiž vůbec jednoduché, jak potvrzuje Libor Mazánek z Krajské hygienické stanice v Olomouci. „Příznaky mohou trvat až půl roku. Když se teď nakazí hodně houbařů, projeví se to třeba až v lednu příštího roku,“ říká.

V Olomouckém kraji se ročně nakazí boreliózou asi 300 pacientů. Loni jich bylo dokonce ještě o stovku víc. Jak se nemoc léčí, upřesnil Michal Křupka, Imunolog z Fakultní nemocnice v Olomouci: „Nasazují se nejčastěji antibiotika ze skupiny takzvaných tetracyklinů a je důležité, aby byly nasazeny dostatečně dlouho.“

Encefalitida je méně rozšířená, ale hůř se léčí

Počty lidí nakažených klíšťovou encefalitidou bývají mnohem nižší. Nemoc se ale hůř léčí. „Specifická léčba není k dispozici, ale na druhou stranu oproti borelióze je možná prevence, a to pomocí vakcinace,“ dodává Křupka.

Vysoké riziko nakažení encefalitidou a boreliózou hrozí v rámci Olomouckého kraje především lidem v okolí Šumperka, ale i na dalších místech. „Začíná to tady u Hluboček, Hrubá Voda, Svatý Kopeček, Dolany a nad Šternberkem Paseka,“ vyjmenovává hygienik Libor Mazánek.

Kolem způsobů vytahování přisátého klíštěte panuje mnoho pověr. Jedno je ale podle lékařů i hygieniků jisté – klíště je potřeba vytáhnout co nejrychleji a ránu ihned vydezinfikovat.

Spustit audio