Hrozba symbolické stávky části Moravské filharmonie stále trvá. Město požadavek odborů odmítá

28. květen 2017

Místo fraku bílá trička s nápisem My jsme Moravská filharmonie. To vše při slavnostním koncertu v centru Olomouce na svátcích města. Hrozba symbolické stávky zhruba padesáti hudebníků stále trvá.

Nepomohlo ani jednání zástupců města s odbory a zaměstnanci orchestru. Protestující trvají na odvolání ředitele filharmonie. Město to odmítá, chce ale dál jednat.

„Ten orchestr to musí přežít. Kdyby nepřežil, to by byla fatální ztráta pro společnost vůbec celé naší země. Moravská filharmonie je jeden z předních orchestrů. To, že se to tady děje, je špatně. Ptejme se, kdo k tomu opravdu přispěl. Tady došlo k obvinění přímo odborové organizace, že to vyhrotila ona. Já jsem přesvědčen, že to tak prostě není,“ říká po dvou hodinách jednání prezident Unie orchestrálních hudebníků Jiří Dokoupil.

Symbolickou stávkou chce zhruba padesát hudebníků docílit odvolání ředitele Vladislava Kvapila a vyhlásit výběrové řízení na jeho místo. Vedení města ústy primátora Antonína Staňka z ČSSD odmítá ustoupit nátlaku odborů.

„Schůzka ukázala, že situace v Moravské filharmonii je velmi napjatá, že jsou zde v podstatě dva tábory. Jeden je přesvědčen, že Moravská filharmonie má své dobré jméno, má své dobré výsledky a je to záležitost jedné nebo druhé strany. Ten druhý tábor nechce slyšet žádné jiné argumenty než to, že ředitel byl odvolán. V takové situaci se opravdu velmi obtížně jedná,“ říká Staněk.

K očekávanému konsenzu nedošlo. Vnímá to i vedoucí odborové organizace Vojtěch Pospíšil: „Nikam se to neposunulo. My samozřejmě jsme ochotní jednat, ale pokud má být nějaké jednání, které bude řešením té situace, musí přijít před tou stávkou. Říct, že budeme jednat a že to vyřešíme, ale až poté, co my dostoupíme od stávky, je samozřejmě nelogické a já tomu vůbec nerozumím.“

Ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil se k aktuální situaci nechce dál vyjadřovat. Už dříve pro Český rozhlas uvedl, že odstupovat na nátlak odborů nehodlá.

Odboráři kritizují vedení orchestru za ekonomická a manažerská pochybení, které potvrdil audit města. Ředitel od radních dostal výtku, přišel o výraznou část odměn a v termínu musel napravit své předcházející chyby.

Primátor Staněk považuje avízovaný protest, tedy koncert na svátcích města v tričkách místo fraku za jasný signál, za který si pak hudebníci musí nést odpovědnost.

autor: bam
Spustit audio