Jarní sníh a studený vítr může nejvíce poškodit rozkvetlé stromy a keře

20. duben 2017

Sadaři zajistili úrodu před mrazy a pečlivě hlídají všechny rostliny. Letošní jarní ochlazení je podle meteorologů silnější, než v předchozích letech. Sněžení a studený vítr může nejvíc poškodit rozkvetlé stromy a keře.

Sníh, kroupy a ledový vítr. Přesně tohle počasí nás provází v posledních dnech. Zima se stále hlásí o slovo a přináší tak komplikace mimo jiné i sadařům a zahrádkářům. Obávají se o svoji úrodu. Poslechněte si, jak zajišťují rostliny před chladem.

„Teď, když se podíváme na tu výsadbu, tak všechny květy jsou zavřené. Blizna uvnitř je krytá okvětními plátky, to znamená, že mínusová teplota by ho v této fázi neměla poškodit,“ říká sadař Michal Horáček.

Ten také ukazuje poupata malých jabloní. Stojí v Klopině mezi řadami stromů, které se táhnou až půl kilometru za obzor. Mezi nimi jezdí speciálně upravený traktor, který rostliny kropí.

„Je to přípravek, který snižuje stres rostlin, stimuluje ji k tomu, aby se lépe vyrovnala s počasím,“ dodává Horáček.

Kromě toho budou také místní sadaři využívat umělou mlhu nebo větrolamy. Podle Michala Horáčka je většina stromů zatím v rané fázi vývoje a mráz by je neměl poškodit. Největší riziko čekají sadaři u třešní a rybízu - ty už začínají kvést a právě proto jsou nejvíc ohrožené.

Po dnešku by měly teploty zase pomalu stoupat. Podle meteorologa Tomáše Ostrožlíka bude víkend ještě chladný, ale sněžení ani kroupy už by v nížinách neměly hrozit.

„Změny mezi teplým a chladným počasím jsou celkem běžné, letošní dubnové období je chladnější a je doprovázeno srážkami, sněžením a silným větrem, v tom je výjimečné,“ vysvětluje Ostrožlík.

Sadaři přesto neočekávají příliš velké škody. Ochlazení by podle nich mělo mnohem větší dopad, kdyby přišlo později. Například jako loni, když teploty prudce klesly až na konci dubna a místní sadařství přišlo o tři čtvrtiny úrody.

autor: sol
Spustit audio