Jeden větší nebo dva menší bazény? Zastupitelé Prostějova se zatím nedohodli

20. listopad 2017

Prostějovští zastupitelé se nemůžou shodnout, jestli ve městě postavit 50metrový krytý bazén nebo o polovinu menší. Radnice lidem nejprve slíbila velkorysejší variantu, potom ale kvůli finanční náročnosti couvla. Menší bazén prý lidem bude stačit a dokáže si na svůj provoz vydělat. Obyvatelé města proto sepsali petici, která už má 4000 podpisů.

„Musíte mít železné nervy a připravit se na modřiny a škrábance. Je to tam docela nepříjemný zážitek,“ popisuje Erika Bednaříková z Prostějova, která se snaží na stávající bazén v městských lázních pravidelně docházet. Svou rodinu prý ale po negativních zkušenostech k plavání nepřemluví: „Snažila jsem se vzít na bazén svou rodinu. Jelikož jsou to ale začínající plavci, jenom ta představa, že tam zase bude hromada lidí a že od někoho dostanou ránu nebo se nezvládnou všem vyhýbat, je odrazuje.“

Zkusila proto přímo oslovit zastupitele, aby odhlasovali stavbu 50metrového bazénu. Na podporu projektu vznikla také petice, kterou podepsaly 4000 lidí. „Já si myslím, že současný stav lázní je tristní. Nevím, kdo má na tom zásluhu. Jsem pro bazén o délce 50 metrů s minimálně osmi drahami,“ říká opoziční zastupitelka Hana Naiclerová z klubu nezávislých, zvolená za ANO.

Vedení prostějovské radnice se stavbou velkého bazénu dříve počítalo. Pak ale radní nápad přehodnotili. „Jedna pětadvacítka tady v Prostějově stojí a minimálně dalších deset let bude stát. Pak budou možná potřeba nějaké rekonstrukce, třeba v technologiích. Druhá pětadvacítka by se postavila nová. Můj názor je takový, že dva 25metrové bazény jsou daleko výhodnější než jeden 50metrový,“ uvádí sociálnědemokratická primátorka Alena Rašková.

Město si proto nechá zpracovat podrobnou analýzu, která obě varianty porovná. Pak o stavbě bazénu zastupitelé rozhodnou.

autor: tas
Spustit audio