Jedním z taháků letní Flory Olomouc je akvaponie – soběstačný systém pěstování rostlin a ryb

17. srpen 2017

Vypěstovat si na dvorku nebo na zahrádce zeleninu pro celou rodinu a ještě k tomu mít několik kilo ryb, to umožňuje systém zvaný akvaponie. Dokonale využije každou kapku vody, a to se v době globálního oteplování cení. Starodávnou technologii si můžou prohlédnout návštěvníci letní etapy výstavy Flora, která začíná právě dnes v Olomouci.

Ukázkovou akvaponii, která je založena na symbiotickém soužití rostlin, ryb a prospěšných baterií, přivezl na olomouckou Floru Karel Dušek. „Akvaponie je systém starý zhruba 2000 let. Používali ho indiáni v Jižní Americe na jezeře Titicaca. Na plovoucí ponton z rákosu vysadili rostliny, které byly živeny exkrementy ryb zespodu z jezera. Tady je to upravené, místo jezera máme plastovou nádrž, ve které plavou kapři a tolstolobici,“ vysvětluje pěstitel.

Vedle nádrže s rybami stojí přepouštěcí nádoba s molitanovými kostkami. „Do molitanu jsou naočkované nitrifikační bakterie. Ty přeměňují čpavek a sirné látky, vytvářející se po krmení ryb, na vodorozpustná hnojiva, která jsou rostliny schopné strávit,“ popisuje Dušek další část systému.

Následuje keramzitové pole. „Jsou v něm kalifornské žížaly, které vyžírají všechny rostlinné zbytky. A právě z toho keramzitového pole jde voda zpátky k rybám. Je to takové vodní perpetuum mobile,“ uzavírá s úsměvem Dušek. Odpadní voda ze systému neodchází, ale cirkuluje v této přírodní čističce.

Na 30 metrech čtverečních je podle něj možné po celý rok pěstovat zeleninu pro čtyřčlennou rodinu: „V záhonu je bazalka, máta, celer, zelí, papriky. A k tomu ještě máte 30 kilo kvalitního rybího masa.“

Termín akvaponie vznikl ze spojení dvou hlavních složek tohoto systému – hydroponie a akvakultura. Je to téměř uzavřený, soběstačný ekosystém, který se právě díky své dlouhodobé udržitelnosti stává stále populárnějším po celém světě. Karel Dušek v něm vidí budoucnost hlavně pro menší zahrádkáře, kterým záleží na tom, co jedí.

autoři: bam , mid
Spustit audio