Jen pár desítek malých motýlů zkomplikovalo v Litovli stavbu nové cyklostezky

7. únor 2016

Je velký jen několik centimetrů. Přesto komplikuje život litovelské radnici. Kvůli chráněnému motýlovi, modráskovi bahennímu, totiž město nemůže postavit cyklostezku do místní části Tři Dvory.

„Ze začátku to byl šok, když kolem mě třeba projel kamion. Bála jsem se, abych se mu neocitla někde pod koly,“ říká paní Marie, která má z velkých kamionů na úzké cestě obavy. Novou cyklostezku by proto přivítala.

Ve Třech Dvorech sídlí hned několik velkých firem. Například mlékárna nebo výroba těstovin.

„Do této firmy jezdí hodně zaměstnanců a také hodně kamionů. Tyto firmy dodávají výrobky nejen k nám, ale hodně také do zahraničí. Tím se tedy můžeme chlubit, ale samozřejmě to potom souvisí také s dopravou,“ říká nezávislý starosta Zdeněk Potužák.

Cyklostezku chce město postavit hlavně pro lidí, kteří sem dojíždějí do práce. Vést má podél hlavní cesty. Jenže louka vedle silnice je součástí CHKO Litovelské Pomoraví a žije tam chráněný motýl - modrásek bahenní. A to hned na dvou místech.

„Tady ne té vizuálně zanedbané loučce s náletem dřevin je počet dospělých motýlů, kteří tady lítají, něco mezi deseti až dvaceti. Řádově je to slabší populace, která může být ohrožená. Jakýmikoli vlivy se ta populace může dostat na hranupřežití,“ ukazuje Jan Vrbický z Agentury ochrany přírody.

Do Tří Dvorů už navíc jedna cyklostezka skrz Litovelské Pomoraví vede. Další proto správa CHKO nechce povolit.

„Tady existuje jiná trasa, kudy ta cyklostezka může vést, tedy na druhé straně silnice. Tím bychom se vyhnuli problému střetu s ochranou modráska bahenního,“ říká Vrbický.

Jenže na druhé straně silnice stavbu komplikují výkupy pozemků.

„Je tam jeden pozemek majitele, který pozemek nechce prodat, ale chce to řešit směnou. Nechce přicházet o rozměry půdy. To zas řešíme s jednou firmou, která tam také má pozemky, jestli by tyto pozemky nešlo směnit s tímto majitelem,“ vysvětluje starosta Potužák.

Pokud se městu podaří směna dohodnout, první cyklisté by po nové zhruba dvoukilometrové trase projet mohli projet příští rok.

autor: mot
Spustit audio