Jeřáby, javory i jedle. Ochranáři vysadí v nejcennějších částech Jeseníků tisíce stromů

5. říjen 2017

Spárkatá zvěř ničí v Jeseníkách mladé stromky. Z vyšších poloh tak například postupně mizí jeřáby. Ochranáři přírody se proto rozhodli, že postaví oplocenky a v nich vysází tisíce stromů. Jejich plán je součástí rozsáhlého projektu, který počítá mimo jiné i s kosením borůvčí. Jeho úkolem je podpořit biologickou rozmanitost v nejcennějších částech pohoří.

V okolí Pradědu během posledních dvou měsíců lesníci postavili zhruba 40 robustních oplocenek. Marcel Kuzník v nich právě začíná vysazovat jeřáby ptačí. „Do oplocenky 5 krát 5 metrů přijde 15 jeřábů. Je potřeba odkopnout drn a potom půdu pořádně prokypřit, abychom tam dostali celý kořenový val. Zapršelo nám tu, takže se to sází poměrně dobře,“ komentuje Kuzník.

V jiných částech lesa ale očekává horší terén: „V některých místech, třeba na Ztracených kamenech, tam je to vyloženě samý kámen.“

Během následujících třech let se bude v těch nejcennějších částech pohoří vysazovat přes 7 tisíc stromů. Nebudou to ale podle Miroslava Haviry ze správy chráněné krajinné oblasti jen jeřáby: „Budeme vysazovat také javor klen a v jedné lokalitě máme naplánovanou podsadbu jedle.“

Nechráněné mladé stromky okusuje zvěř

Když se teď podíváme kolem, vidíme samé smrky, jiné druhy stromů tu moc nerostou. „Jeřáb je dřevina, která do těchto poloh přirozeně patří. Hlavním problémem je tu ale nadměrný okus zejména jelení zvěří,“ vysvětluje Havira.

Výsadba jeřábů v Jeseníkách

Do konce roku chtějí ochranáři osadit všechny už postavené oplocenky. „To znamená celkem 40 stromků. Ještě ale chceme postavit další oplocenky,“ dodává.

Nebude to vůbec jednoduché, protože dřevo na oplocenky je v tuto chvíli velmi nedostatkovým zbožím, jak doplnil Marcel Kuzník: „Je kůrovcová kalamita a volitelná těžba je v těchto chvílích zakázaná, primárně se odváží kůrovcové dřevo. Musíme to vozit z relativně velké dálky a za draho.“

Oplocenky budou vysázené stromy chránit minimálně 20 let. V těchto klimatických podmínkách totiž rostou mnohem pomaleji než jinde.

autor: aja
Spustit audio