Jeseničtí záchranáři řeší ročně desítky úrazů na koloběžkách. Lidé se neřídí bezpečnostními pokyny

7. srpen 2017

Nepozornost, to je podle horských záchranářů v Jeseníkách nejčastější důvod úrazů na koloběžkách. S novým trendem jich během letní sezony řeší desítky. Například v Koutech nad Desnou se jim ale snaží maximálně předcházet.

Jízda na horské koloběžce láká v Jeseníkách čím dál více turistů. „Máme nárůst zájmu zhruba o 30 procent. Jezdí sem děti od sedmi let, měli jsme tu i osmdesátníka, který to sjel úplně na pohodu. Je to pro ně zážitek,“ říká Kamil Formánek, který koloběžky půjčuje v Koutech nad Desnou.

Přes sezónu se při sjezdu zraní nejeden turista, v Koutech ale dělají podle Formánka vše pro to, aby počet úrazů snížili: „Zametáme cestu a označujeme ji u zatáček výrazy ‚brzdi!‘ nebo ‚zpomal!‘.“

Varování a nápisy na asfaltu během cesty ocenili i turisté z Přerova, kteří místní atrakci vyzkoušeli. „Je to tady pěkně popsané,“ pochvaluje si návštěvník a bez váhání dodává: „Troufl jsem si na to i s vnoučaty, je to bezpečné.“

Od května už v Koutech vypůjčili 6500 koloběžek. Tamní horští záchranáři přitom řešili 35 zranění, většinou odřeniny způsobené nepozorností. Někteří lidé doporučení podle záchranáře Romana Fišnara zcela ignorují.

Helma na řídítkách a „selfíčka“ za jízdy

„Máme spoustu případů. Lidi nedodržují bezpečnostní pravidla, nedrží se pevně, helmu mají na řídítkách, prudce brzdí, dělají si za jízdy selfíčka, což je úplně absurdní. Oni jsou tu poučeni, a když se něco takového stane, dobře ví, že si to způsobili sami,“ komentuje Fišnar.

Kouty nad Desnou - koloběžky

Na koloběžkách se v nejbližších dnech objeví i samolepky s telefonním číslem přímo na horskou službu. Někteří turisté totiž v případě lehkého úrazu volají rovnou sanitku.

autor: aja
Spustit audio