Jeseník bude mít první světelnou křižovatku. Nový semafor má zrychlit dopravu v centru

19. září 2017

Křižovatku u restaurace Praděd vnímají obyvatelé Jeseníku jako největší dopravní problém ve městě. Ukázal to nedávný průzkum. Radnice proto uvažuje o umístnění semaforů. Jeseník by tak měl první světelnou křižovatku v historii. Jediná v okrese je v Mikulovicích.

Problematickou křižovatku v centru města zná každý jesenický řidič. Mnozí z nich se jí proto raději vyhýbají. Jaromír Pecha má v její blízkosti autoškolu. Podle něj by stačilo, kdyby se cesta směrem od polikliniky rozšířila.

„Tam je jediný problém, stačilo by rozšířit odbočování vpravo. Udělali tam chodník a takovou špici, ta kdyby se odstranila, bylo by to rychlé,“ říká.

Podobný názor mají i ostatní řidiči. V dopravní špičce tu často čekají třeba i 15 minut. Jaroslava Lapčíková tu nejednou sama ve špičce uvízla: „Už jsem se tam taky párkrát dostala do zácpy. Ve špičce to je neřešitelné, stojí tam auta ze všech stran.“

Původní projekt počítal s kruhovým objezdem

Křižovatku označili obyvatelé Jeseníku za největší dopravní problém ve městě i během nedávného průzkumu formou pocitové mapy. A vedení radnice ho chce co nejrychleji řešit. „Už asi 15 let existuje projekt, ve kterém byla řešena nejen ta křižovatka u Pradědu, ale i křižovatka, kde cesta odbočuje k poště. Tam měl být kruhový objezd. Nakonec ale vůbec nebyl řešen, protože by tam musela proběhnout změna územního plánu a musela by se zabrat půlka parku,“ uvedla místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová z TOP09.

Ve hře jsou aktuálně semafory. Řidiči by je uvítali, i když jsou přesvědčeni, že rondel by byl lepším řešením.

Ředitel Městské policie Miroslav Táborský vidí mnohem větší nebezpečí na jiném místě: „Podle mě je z hlediska dopravy daleko nebezpečnější přechod u Nábřežky, protože tam se sbíhají dvě ulice a je tam široký přechod. Ráno se tam pohybuje zhruba 300 dětí.“

Pro vedení města jsou ale důležitější výsledky veřejného průzkumu. A semafory chce u křižovatky v centru umístit co nejdříve. Zatím jen na zkoušku.

autor: aja
Spustit audio