Jeseník řeší časté problémy s opilci. Uvažuje proto o vlastní záchytce

4. září 2015

Agresivní opilci - problém, se kterým bojuje téměř každé město v Česku. Stejné je to i v Jeseníku, kde ale postrádají záchytnou stanici. Protože je příliš daleko, končí opilí lidé často v tamní nemocnici.

Bývají agresivní, ruší ostatní pacienty a zbytečně zaměstnávají zdravotnický personál.

„Zjistil jsem ke své hrůze, že nemocnice slouží jako záchytka,“ říká Aleš Netopil, který ležel v jesenické nemocnici v posledních letech několikrát. Opilci mu pobyt nejednou znepříjemnili.

„Dovezli ženu, ta měla necelé čtyři promile alkoholu, byla velmi agresivní, kopala do sestřiček. Tyto případy, co jsem tam zažil, to byli vyloženě opilí lidé, kteří by měli být umístěni nějak odděleně,“ popisuje.

Městská policie zásobuje nemocnici opilci poměrně často. Cesta do záchytné stanice v Olomouci je pro ni zbytečná: „Slouží každý den dva strážníci, kteří jsou na nějakou dobu vyblokováni pro potřeby města Jeseník. Dále je to také z toho důvodu, že je to tak velká vzdálenost, že někteří lidé, kteří byli opilí, vystřízliví pod tu potřebnou hranici,“ říká místostarostka Zdeňka Blišťanová z TOP 09.

I proto bojuje Jeseník za zřízení záchytky přímo ve městě. Ideálním řešením by podle místostarostky bylo, kdyby vznikla jako součást některého z oddělení nemocnice: „Stavba na zelené louce by byla finančně velmi nákladná.“

Takový záměr ale ředitel nemocnice Jan Jedlička tvrdě odmítá. Má pro město jiný návrh: „Tam musíte mít stále přítomného lékaře, sestru, sanitáře. To je na tři směny devět, deset lidí. Hrubý propočet vychází ročně asi na 5 milionů provozu. My tady máme prostory, my jsme schopni je dát k dispozici. Ale abychom si to za nejasných podmínek financování, když máme sami jako nemocnice problémy, vzali na starosti, tak to v žádném případě nemohu připustit.“

Alkohol, ilustrační foto

Jeseník spoléhá, že by mu s financováním pomohl kraj i obce v regionu. Řada starostů ale vidí záměr nereálně. Skeptikem je občanský demokrat Pavel Stejskal z Hradce-Nové Vsi i nezávislý Jiří Neumann z Velkých Kunětic: „Která z obcí ty zdroje má? Myslím si, že i v Jeseníku, v momentě, kdy dojde na placení, tak ta ochota klesne. Ne každá obec takové problémy má.“

Ještě v polovině 90. let byla nejbližší záchytná stanice v psychiatrické léčebně v Bílé Vodě. Kvůli ztrátovosti ji ale zrušili.

Za noc na záchytce, co vypadá jako cela, zaplatíte jak v luxusním hotelu

autor: aja
Spustit audio