Jívová bude možná nejmenším městem v Olomouckém kraji

19. únor 2017

Nejmenším město v Olomouckém kraji je Úsov s více než dvanácti stovkami obyvatel. Teď možná přijde o své prvenství. Přibližně poloviční Jívová totiž uvažuje, že požádá o vrácení titulu města. Definitivní rozhodnutí teď je na obyvatelích.

„Kdysi to městečko bylo. Když už jednou bylo, mělo by být zas,“ myslí si důchodkyně paní Anna. Paní Marie se chystá kvůli rozhodnutí v anketě svolat rodinnou poradu. „My ještě nejsme rozhodnutí. Nejdřív se musí sejít rodinná porada. Máme do konce měsíce ještě čas,“ říká.

Zato paní Anna Nodžáková už má jasno: „Jako rodilá Jívovačka si myslím, že to není špatné. Jenom mám, jako důchodkyně strach, aby nám nezdražili poplatky za psy a za odpady.“

Zdražování poplatků obec podle nezávislého starosty Jana Pewnera nechystá.

„Myslím, že by bylo dobré, abychom navázali na historii. Obec se zviditelní, víc tím nezískáme. Jediné, co se bude muset změnit, je razítko a ceduli s názvem na Měst Jívová,“ říká.

Zastupitelé s návrhem nesouhlasí. Mezi nimi i Milena Hesová za Nezávislé: „Nepřinese to kromě popularizace v tisku nic. Obec trápí pitná voda, kanalizace, běžný chod obce, údržba, cesty a tak dále. Myslím si, že to by mělo být na pořadu dne.“

Titul města může Jívové vrátit předseda poslanecké sněmovny po vyjádření vlády. Jestli o to obec požádá, bude jasno začátkem března.

autor: mot
Spustit audio