K lepší fyzičce pomůže chůze nebo jízda na kole, radí olomoučtí vědci. Patří ke světové špičce

Méně sedět u počítače a více chodit, to je rada lékařů a fyzioterapeutů z olomoucké fakulty tělesné kultury. Jako jediná v Česku se zabývá výzkumem pohybové aktivity dětí a dospělých. Z jejích výzkumů čerpají prestižní mezinárodní instituce, třeba Světová zdravotnická organizace nebo Světová banka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrým doplňkem pro cyklisty mohou být i rukavice

Dobrým doplňkem pro cyklisty mohou být i rukavice | Foto: Radka Žáková

„U učení a notebooku zároveň strávím asi tak tři hodiny denně,“ sčítá studentka matematiky Klára Klimková.

Přestože ví, že to neprospívá jejím očím. „Vždy jsou lepší knížky nebo tištěné dokumenty než počítač nebo televize,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

K lepší fyzičce pomůže chůze nebo jízda na kole, radí olomoučtí vědci. Patří ke světové špičce. Natáčela Blanka Mazalová

Sedět u počítače navíc není dobré ani pro její záda. Bolesti prý studentka zahání doma cvičením.

Na olomoucké fakultě tělesné kultury by dovedli Kláře přesně vysvětlit, proč ji záda bolí a co proti tomu dělat. Za pár let své existence se jim podařilo dostat na špičku světového výzkumu.

„Z celosvětového výzkumu se na fakultě tělesné kultury zabýváme mimo jiné výzkumem prostředí. To znamená, jakým způsobem ovlivňuje prostředí pohybovou aktivitu lidí. Třeba když uděláme dobrou cyklostezku a chodník, tak jestli jsou lidé aktivnější,“ popisuje výzkumník Zdeněk Hamřík.

„Druhým celosvětovým výzkumem je studie HBSC, která komplexně řeší životní styl dětí a školáků. Vzorek je asi 230 tisíc lidí ze 403 zemí světa,“ vysvětluje Hamřík a dodává, že z jejich výsledků čerpají špičkové instituce jako Světová zdravotnická organizace. „Dále je to třeba OECD nebo Světová banka,“ dodává.

Výsledky nejsou pro české děti lichotivé. Česko je podle výzkumu jednou z mála zemí světa, kde pohybová aktivita dětí stále klesá. „Když se podíváme, na co jsme fyziologicky přizpůsobeni, tak je to pravidelná pohybová aktivita, mírné intenzity, několik hodin denně,“ vyjmenovává Hamřík.

Abychom si zlepšili svou fyzikou kondici, tak podle Zdeňka Hamříka stačí denně víc chodit pěšky nebo jezdit na kole.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme