Když ořechy, tak i s listím. Na nepořádek kolem obecních stromů vyzrála Paseka na Olomoucku

23. říjen 2016

Na rozježděné skořápky a tlející listí z obecních ořechů vyzráli v Pasece na Olomoucku. Obec lemuje po celé její délce asi stovka stromů. Aby jejich plody byly k něčemu, nabízí je vesnice lidem bydlícím přímo u nich. Má to ale podmínku.

„Každý si je koupí před svým domem. Dřív se to prodávalo na cestách,“ vzpomíná paní Anna, která si ořechy z obecního stromu před svým domem kupuje pravidelně. Prodat úrodu ze zhruba stovky ořechů nebývá podle nezávislého starosty Jiřího Blažka problém.

„Dvě členky rady určitý čas obchází obec. Podívají se, kolik mají ořechů a stanoví částku. Bývá to kolem dvaceti nebo třiceti korun. Většinou si to koupí lidé, kteří mají ořech naproti. Ti už si to potom hlídají,“ říká.

Stromy v Pasece lemují po obou stranách potok Teplička, který protéká celou vesnicí. I paní Jitce se nápad s prodejem úrody líbí: „Myslím, že je to dost laciné, ale to záleží na panu starostovi, jak si to dohodne. Je to ale lepší, než aby to nechali opadat a byl kolem toho nepořádek. Lidé si to chválí.“

Kromě sběru ořechů mají místní ale také jednu povinnost.

„Shrabou nám na podzim listí. Z ořechů je listí hodně, takže jsme velice rádi, že to takto v Pasece funguje. Lidi si za dvacku koupí ořech, pomůžou nám shrabat listí, dají ho na hromadu a my už jenom přijedeme a odvezeme ho na kompost,“ dodává starosta Blažek.
Každý rok navíc vesnice další nové stromy vysazuje.

autor: mot
Spustit audio