Kloubová karosa B741 naposledy projela Olomoucí. Nahradí ji modernější autobusy

Legendární autobus Karosa B741 zmizel po téměř 20 letech z ulic Olomouce. Naposledy se s ním cestující svezli v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legendární autobus Karosa B741 zmizel po téměř 20 letech z ulic Olomouce

Legendární autobus Karosa B741 zmizel po téměř 20 letech z ulic Olomouce | Foto: Ivo Opletal

„Je to takový zvláštní pocit být poslední, kdo si může projet trasu s takovým autobusem,“ říká řidič Tomáš Bartošek.

Zrovna řidiči však z vyřazení tohoto autobusu z provozu příliš smutní nebudou. „Nemá ABS, nemá kamery, všechno je tužší – pedály, řízení… Jak jsem střídal kolegu, tak říkal, že po té službě má vytahané ruce. Ti, co měli tyto autobusy přidělené a jezdili s nimi pravidelně, tak měli trochu větší svaly, než ti, co jezdí s těmi novými,“ přiblížil řidič.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední jízdu olomouckou linkovou karosou B741 absolvoval i redaktor Ivo Opletal

Stroj má však i své klady. Najeto má více než 600 tisíc kilometrů a podle motoru se zdá, že by zvládl ještě stovky dalších.

„Je vidět, že ty autobusy se ještě tehdy dělaly z poctivých dílů – motor kvalitní – stačilo by natřít nějaké plechy a mohl by jezdit ještě dál,“ dodává řidič.

To se však zřejmě nestane. „Stává se velmi výjimečně, že někdo autobus odkoupí s tím, že jej chce ještě dále využívat. V naprosté většině případů dochází k tomu, že autobusy jsou odprodány firmám, které se zabývají likvidací autovraků,“ uvedla mluvčí olomouckého dopravního podniku Martina Krčová.

Ivo Opletal, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme