Kominíci mají před topnou sezónou plné ruce práce. Nevyčištěný komín může vést k požáru

14. září 2017

S příchodem podzimu se lidé chystají na topnou sezónu. Kominíci mívají v tomto období pravidelně nejvíc práce. Denně přijímají objednávky na kontroly a čištění komínů, zákazníci je často volají na poslední chvíli. Výjimkou není ani Olomouc.

S kominíkem Jurajem Žákem jsme se vydali na střechu olomouckého bytového domu. Za pomoci štětky čistí jeden z komínů. „Tímto navijákem to jde velice rychle. Nejsou to žádné velké nečistoty, jde jen o to, aby se pročistily případné malé nečistoty a pavučiny,“ říká.

Podobných zastávek má dnes v Olomouci a okolí ještě hodně. Zakázek je prý na podzim nejvíce za celý rok. „Lidi vždycky čekají na poslední chvíli. Jak uhodí ranní chladna, tak si všichni uvědomí, že mají doma spotřebič, a volají, že potřebují udělat kontrolu spalinových cest. Pro nás je tím pádem podzim pracovně velmi vytížený,“ komentuje Žák.

Zkontrolovat kotel dnes kominík přišel i do olomouckého bytu paní Kateřiny. „Perfektně se o nás stará, jsme moc spokojení. Je to důležité pro bezpečnost všech obyvatel v domě. Máme tady svůj kotel, takže si můžeme zatopit, jak nám to vyhovuje,“ popisuje paní Kateřina.

Kontrolu spalinových cest nepodceňujte, varují hasiči

Hasiči dokazují, že pravidelné kontroly nejsou jen formalitou. Jen v Olomouckém kraji v minulé sezóně řešili kvůli špatně vyčištěným spalinovým cestám více než 70 požárů, jak uvedla jejich mluvčí Vladimíra Hacsiková: „Topná sezóna přináší zvýšený počet výjezdů k požárům, které se týkají právě komínů, topidel, případně špatně uloženého žhavého popele.“

Kolikrát za rok je nutné nechat komín zkontrolovat, ukládá zákon. Záleží na typu kotle i paliva. Bez dokladu o kontrole hrozí v případě požáru desetitisícové pokuty.

Spustit audio