Komu právoplatně patří pohádkový hrad Bouzov? Okresní soud v Olomouci ani včera nerozhodl

23. srpen 2016

Ani včera odpoledne nerozhodl okresní soud v Olomouci o majiteli hradu Bouzova. Žalobu Řádu německých rytířů na památkový ústav otevřel počtvrté. Soudce původně vyhlášení verdiktu předpokládal. Nakonec ale rozhodnutí odsunul na středu.

Na začátku včerejšího jednání předložil památkový ústav další důkazy, a tak se líčení protáhlo. Soudu také zbývalo projít ještě několik předložených listin, ke kterým se postupně vyjadřovali advokáti památkářů i Řádu německých rytířů.

Hrad chce v rámci církevních restitucí získat Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě. Podle památkářů ale současný řád není nástupcem původních vlastníků. A na vrácení Bouzova nemá nárok.

„Dle názoru Národního památkového ústavu soudní řízení potvrdilo, že žalobce nesplnil ani jednu ze zákonem stanovených podmínek, přičemž vydání Bouzova by bylo možné pouze při splnění všech. Pokud by soud měl rozhodnout po právu, nevidíme jinou možnost, než zamítnutí žaloby,“ říká mluvčí památkářů Simona Juračková.

Památkáři proto hrad vydat odmítli. Mluvčí řádu Mikoláš Černý s tím ale nesouhlasí.

„Považujeme za prokázané, že řád byl rozpuštěn z důvodu, že bojoval proti Třetí říši. Všechny tyto argumenty pochází z archivů STB. Považujeme to za irelevantní,“ říká.

Obě strany k soudu od června doručily řadu listin a dalších důkazů, takže celý spis čítá téměř 3 a půl tisíce stran. Včerejší jednání zdržely také dlouhé závěrečné návrhy. Rozhodnutí o tom, komu hrad Bouzov právoplatně patří, tak okresní soud přesunul na středu.

autor: mot
Spustit audio