Kostelec na Hané vybírá na stotisícovou opravu varhan pomocí adopce píšťal

4. říjen 2015

Zachraňte varhany, adoptujte píšťalu! Takto vyzvala místní obyvatele farnost v Kostelci na Hané nedaleko Prostějova.

Farář tak vsadil na fenomén poslední doby, kdy si lidé mohou adoptovat nejen zvíře, ale třeba i sedačky v kině. A vyplatilo se, varhany by znovu měly lidem zahrát už před Vánoci.„Koupila jsem si píšťalu za 500 korun,“ říká Lenka Krupová.

A proč se do adopce zapojila? „Kvůli tomu, že, když tam měla dcera svatbu, tak ty varhany strašně škaredě hrály, byly rozladěné. Je potřeba je opravit, tak z toho důvodu jsem přispěla.“

Stejně jako ona si jednu z píšťal adoptovala i její kolegyně z práce a další stovky lidí. Celkem jich svého majitele našlo přes pět set.

Společně s farářem Stanislavem Matyášem stoupáme po točitém dřevěném schodišti kostela svatého Jakuba Staršího na kůr. „Z varhan tady zůstala varhanní skříň, jinak všechny píšťaly varhanáři odvezli do dílny. Celkem je tady asi 1134 píšťal,“ ukazuje mi farář místo, kde budou varhany zase zanedlouho hrát.

Připomíná i historii nástroje. „Varhany byly postaveny v roce 1899. Ta kůže časem ztvrdne, takže pak zní například tón stále a varhaník ho třeba nemůže vypnout. Říká se tomu, že ten tón zůstane viset.“

Co vlastně lidé dostanou za adopci píšťal? „Lidé dostanou certifikát a navíc se mohou na stránkách naší farnosti podívat na tabulku píšťal, které jsou adoptovány, takže vidí konkrétně, kterou mají,“ vysvětluje František Horák, místostarosta města za KDU-ČSL.

Certifikáty lidem vydává a sám si píšťalu adoptoval. Celkem farnost potřebuje na opravy 750 tisíc korun, lidé zatím přispěli přibližně třetinou. Adoptovat ale mohou ještě do konce roku.

autor: tas
Spustit audio